– întâlniri cu actorii Adrian Titieni, George Piștereanu, Anghel Damian și regizorii Cornel Mihalache, Șerban Georgescu și Adi Voicu –

Cea de-a patra ediție Les Films de Cannes à Suceava are loc între 1 și 3 noiembrie, la Cinema Modern. Publicul este așteptat cu o serie de proiecții speciale și întâlniri cu regizorii CornelMihalache, Șerban Georgescu și Adi Voicu și actorii Adrian Titieni, George Piștereanu și Anghel Damian.

Vineri, 1 noiembrie, va fi proiectat cel mai recent film semnat de Corneliu Porumboiu, La Gomera, selectat în competiția oficială la Cannes. Un polițist român corupt este implicat într-o afacere mafiotă și trebuie să ajute un traficant să evadeze din închisoare. Pentru a reuși, el merge în Gomera, o insulă din Canare, unde trebuie să învețe un limbaj fluierat. La Gomera este un amestec interesant ce reunește energia filmelor clasice noir și subtilitatea preocupărilor filozofice din operele anterioare ale regizorului. Evenimentul are loc în prezența actorului George Piștereanu care va participa, după proiecție, la o discuție cu publicul.

George Piștereanu este un actor de teatru, voce și film. Rolulsău în Eu când vreau să fluier, fluier, de Florin Șerban (film ce a fost recompensat cu Ursul de Argint la Festivalul de Film de la Berlin, în 2010) i-a adus recunoașterea internațională și numeroase premii, printre care Premiul GOPO ”Tânără speranță” și Premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Stockholm.

La Gomera va fi precedat de proiecția scurtmetrajului Ultimul drum spre mare, în prezența regizorului Adi Voicu. Într-un compartiment de tren, șase pasageri călătoresc spre litoral. După un timp neîncrederea se instalează, iar călătoria ajunge să se transforme într-un coșmar. Filmul a fost inclus în competiția de scurtmetraje a secțiunii Semaine de la Critique, Cannes 2019, și a câștigat o mențiune specială a juriului la Festivalul de Film de la Sarajevo.

Adi Voicu a absolvit Arte Vizuale la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. Documentarele sale: Faces (2006), Metrobranding (2010) şi Victoria (2011), au fost selectate în festivaluri precum Nyon, Jihlava, Leipzig şi CPH:DOX. Iar scurtmetrajul Fog (2017), a câştigat Marele Premiu al Juriului la Festivalul Premiers Plans din Angers şi trofeul Centaurul pentru Cel Mai Bun Film de Debut la festivalul Message to Man din Sankt Petersburg în 2017.

Ziua de sâmbătă începe cu proiecția documentarului Albă ca zăpada și cele 7 mineriade, de la ora 11:30, în prezențaregizorului Cornel Mihalache. Mineriadele au fost mișcări sociale de scurtă durată, de natură violentă care au bulversat spațiul politic și social românesc. Diferite între ele ca motivații, scopuri, perioadă și mod de desfășurare, ele au ca element comun deplasarea minerilor în București dar și faptul că participanții au servit, cu sau fără voie, scopuri diferite de cele mai multe ori de interesele masei de muncitori din care făceau parte. Producția TVR este un documentar sinteză ce oferă o analiză a desfășurării mineriadelor. După proiecție, publicul este invitat la o discuție cu regizorul Cornel Mihalache, jurnalist și realizator cu o vastă experiență în Televiziunea Română. Cornel Mihalache a debutat cu documentarul De Crăciun ne-am luat rația de libertate (1990, co-regizat cu Cătălina Fernoagă) care obținut marele premiu la Festivalul Internațional de Scurtmetraj de la Tampere și Premiul juriului la DaKINO.

Albă ca zăpada și cele 7 mineriade face parte din secțiunea România. 30 de ani mai târziu care rememorează momentul istoric al căderii regimului comunist. Secțiunea este realizată în parteneriat cu Freedom House Romania și programul ”Learning from Our Past to Build the Future”, suținut de Europa Liberă, și cu participarea Reprezentanței Comisiei Europene în România. Prin proiectul “Learning from Our Past to Build the Future”, Freedom House Romania caută să formeze prima generație de bursieri unSettled. Cele 150 de burse pe care le oferă vor acoperi toate cheltuielile de participare ale tinerilor unSettled la festivalul de idei de la Sighetu Marmației ce va avea loc în iulie 2020. Într-un program extrem de complex, desfășurat pe parcursul a 7 zile, studenții vor avea ocazia să interacționeze cu artiști, personalități din mediul cultural, istorici și cercetători. Programul va cuprinde o serie de ateliere artistice, dezbateri, proiecții de film, seri de socializare, vizite de studiu și sesiuni de tip bibliotecă vie cu oameni care au experimentat provocările comunismului. Studenții pot aplica accesând linkul https://unsettled.freedomhouse.ro/. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina de Facebook Bursele unSettled.

Tot sâmbătă, de la ora 17:00, publicul poate vedea Jurnalul familiei –escu. Documentarul spune povestea milioanelor de români care au ajuns să locuiască între aceste graniţe şi să fie nevoiţi să se suporte unii pe alţii: aşa cum stau lucrurile și într-o mare familie. O călătorie în spaţiu şi timp, în care familia devine puntea de legătură între toate momentele care ne-au ţinut uniţi, dar și cele care ne-au dezbinat. Proiecția are loc în prezența regizorului Șerban Georgescu care va participa la o discuție cu publicul.

Șerban Georgescu este editor, producător și regizor, având la activ mai bine de 20 de ani de experiență în domeniul documentarelor și advertisingului. Din 2006 a colaborat constant cu companii de producție din Norvegia, Danemarca și Elveția pentru mai multe documentare recompensate cu multiple premii internaționale. Printre proiectele personale se numără documentarul “Everest”, realizat ca regizor și cameraman, un film ce urmărește pas cu pas prima expediție integral românească pe Vârful Everest.

Les Films de Cannes à Suceava se încheie duminică cu proiecția filmului Maria, Regina României, la ora 19:30, în prezența actorilor Adrian Titieni și Anghel Damian. Realizat de regizorul Alexis Sweet Cahill, filmul redă eforturile pe care regina le-a făcut la Conferința de Pace de la Paris, din 1919, pentru ca unirea României să fie recunoscută. O poveste bazată pe fapte reale ce are în prim plan figura marcantă a Reginei Maria, pelicula oferă publicului șansa de a vedea o dramatizare a evenimentelor care aveau să modeleze destinul României.După proiecție, publicul este invitat să participe la o sesiune de întrebări cu actorii Adrian Titieni (care interpretează rolul lui I.C. Brătianu) și Anghel Damian (care îl interpretează pe Prințul Carol al II-lea). 

Prezent în spectacolele multor teatre bucureștene și cu roluri în peste 60 de filme de scurt sau lungmetraj, Adrian Titieni este un actor extrem de îndrăgit. Printre cele mai recente roluri cu care a făcut înconjurul festivalurilor din lume și care i-au adus premii și recunoaștere internațională se numără filmul Bacalaureat, în regia lui Cristian Mungiu, Din dragoste cu cele mai bune intenții, de Adrian Sitaru sau Moartea domnului Lăzărescu, de Cristi Puiu.

Anghel Damian este actor, scenarist și producător român. A studiat la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din București, secția Actorie, clasa prof. Adrian Titieni. A început să joace încă de la vârsta de 17 ani în piese de teatru și scurtmetraje independente. Își face debutul în lungmetrajul Roxanne care participă la Festivalul de Film de la Locarno.

O selecție din filmele premiate anul acesta pe croazetă vor călători și la Les Films de Cannesà Suceava. La Cinema Modern se vor vedea: marele câștigător al Palme d’Or, Parasite, în regia lui Bong Joon-ho, Portrait de la jeune fille en feu, de CélineSciamma, ce și-a adjudecat Premiul pentru scenariu sau Le Jeune Ahmed, filmul care le-a adus fraților Jean Pierre & Luc Dardenne Premiul pentru regie. Din selecție nu lipsesc cea mai recentă operă semnată Pedro Almodóvar, Dolor y Gloria pentru care Antonio Banderas a obținut Premiul pentru interpretare masculină și câștigătorul Premiului pentru interpretare feminină, Little Joe al cineastei Jessica Hausner.

Intrarea este liberă la toate proiecțiile, în limita locurilor disponibile.

Programul integral al evenimentului este disponibil pe filmedefestival.ro.

Ne puteți urmări pe Facebook:Les Films de Cannes à Bucarest și Les Films de Cannes à Suceava.

Festivalul Les Films de Cannes este prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului.

Proiect realizat de: Asociația Creativ AS în asociere cu Municipiul Suceava și Consiliul Local Suceava

Proiect cultural finanțat de: Ministerul Culturii și Identității Naționale, Centrul Naţional al Cinematografiei

Cu sprijinul: Catena. Inspirat de: UniCredit Bank

Mașina oficială a festivalului:Renault

Cu sprijinul: Radio AS, Asociația Cinemascop
Parteneri: Elsaco, Cinema Modern, Sirtisa, Ferovali, Alexandria, Cai de Vis, Conacul Zăicești, Mandachi Hotel&Spa, Daily Plaza Hotel, Floraria Iris, Grup Mușatinii, Hercules, Don Stefano, Magnificus, Spartan, Europa Cinemas, Freedom House România
Parteneri media principali: Magic FM, Rock FM, Adevărul, Dilema Veche, Historia, TVR

Parteneri media: Radio România Cultural, Cinemagia, Agerpres, Intermedia, Bucovina TV, PlusTV, Nest TV, Radio Guerrilla, Radio AS, News Bucovina, Obiectiv, Monitorul, Crai Nou, Senso TV, Tonica

Parteneri de monitorizare: MediaTRUST