Dialog cu Marin Karmitz

Urmat de proiecția specială Coup pour coup

Duminică, 21 octombrie, 14:00

 

Bilete pe Eventbook

Marin Karmitz este unul dintre cei mai prolifici și influenți producători și distribuitori de film europeni. Născut în 1938 la București și stabilit din copilărie în franța, Karmitz a absolvit faimoasa IDHEC (La Fémis) cu diploma de operator. În 1967, debutează cu Sept jours ailleurs, proiectat la Veneția.

Urmează Camarades (1970) și Coup pour coup (1972), care fac și ele turul festivalurilor.

În 1974, Marin Karmitz adaugă structurii create deja în 1967, mk2 Productions, o casă de distribuție. În 40 de ani, el va produce 108 filme și va distribui peste 350, răsplătite cu 150 de premii și nominalizări în marile festivaluri. Printre ele, filme de Krzysztof Kieslowski, Claude Chabrol, Jean-Luc Godard, Alain Resnais, Louis Malle, Lucian Pintilie, Gus van Sant, Ken loach, Abbas Kiarostami, Hong Sang Soo, Michael Haneke, Walter Salles, Xavier Dolan.

Karmitz deține, totodată, prin mk2, al treilea cel mai mare circuit de cinematografe din Paris și unul dintre cele mai mari din Spania. Munca sa a fost omagiată de instituții, printer care Centrul Georges Pompidou sau MoMa din New York, iar numeroase premii i-au subliniat parcursul impresionant.

În mai, la Cannes, Marin Karmitz a primit un Palme d’or de onoare, iar filmul său restaurat, Coup pour coup, a fost proiectat în Cannnes Classics.