Legislația de cinema în dezbatere

Marți, 23 octombrie 2018, începând cu ora 10:30, la Cinemateca Union.

Anul 2018 a adus deja sau e pe cale să aducă schimbări semnificative atât în privința legislației naționale – un nou regulament de concurs adoptat și un nou proiect de lege propus de Centrul Național al Cinematografiei (CNC), plus o lege a rebate-ului – cât și a celei internaționale (reglementări pentru Netflix, Amazon și drepturile de autor).

Les Films de Cannes a Bucarest îi invită pe toți cei interesați la o informare și o dezbatere despre schimbările majore în domeniu. La discuție sunt așteptați cineaști, reprezentanți ai uniunilor de cineaști, oficialități implicate în procesul legislativ.

Dezbaterea va fi moderată de regizorul Cristian Mungiu și se va axa pe trei teme principale:

1. Modificările legislației europene în epoca platformelor Netflix și Amazon și propunerile referitoare la drepturile de autor în această nouă conjunctură. Radu Mihăileanu, președintele ARP Franța va face o trecere în revistă a celor mai importante modificări.
2. Legea românească a rebate-ului – prin care se urmărește stimularea realizării de filme străine pe teritoriul României – și pentru care statul român a prevăzut o sumă de circa 50 de milioane de euro. Discuția este menită să limpezească condițiile de eligibilitate la acest fond. Dna. Livia Stan, expertă la PricewaterhouseCoopers (PwC), va face prezentarea principalelor puncte ale acestei legi.
3. Va fi dezbătut noul proiect de lege a cinematografiei elaborat de către Centrul Național al Cinematografiei (CNC). Reprezentanți ai CNC, Dna. Anca Mitran și Dl. Alex Trăilă, vor prezenta principalele modificări propuse în proiectul afișat pe site- ul instituției. Sunt invitați să participe și să-și expună punctul de vedere cineaști, reprezentanți ai organizațiilor de cineaști sau organizațiilor profesionale, dar și reprezentanți ai Ministerului Culturii și Identității Naționale și Comisiilor de Cultură din Parlamentul României.

Puteți consulta textul propunerii legislative aici.
Puteți consulta textul OUG-ului după care funcționează cinematografia în momentul de
față, aici.
Puteți consulta textul regulamentului de concurs aici.
Puteți consulta lista de festivaluri: categoria A, alte festivaluri, alte festivaluri 2.

Accesul este liber, în limita locurilor disponibile.