Pentru al patrulea an, Les Films de Cannes revine la Suceava cu o selecție dedicată cinefililor, care reunește cele mai interesante și recente titluri lansate de mari nume ale cinematografiei mondiale. Peliculele care au câștigat Palme d’Or, Premiul pentru scenariu, Premiul pentru regie și Premiul pentru interpretare feminină la Festivalul de la Cannes pot fi vizionate la Cinema Modern, între 1 și 3 noiembrie.

Vineri, 1 noiembrie, publicul va face cunoștință cu Little Joe, o plantă modificată genetică care are superputeri: îngrijită corespunzător, își face proprietarul fericit. Un film în mod deliberat clinic și stilizat, Little Joe chestionează efectele fericirii artificiale, idealizată de societatea contemporană. “Pentru cei care preferă un cinema aventuros, povestea ar trebui să exercite un farmec la fel de hipnotic precum planta modificată genetic”, scrie Screen Daily despre film. Lungmetrajul, semnat de cunoscuta regizoare de origine austriacă Jessica Hausner, a fost selecționat în competiția oficială de la Cannes și i-a adus Premiul pentru interpretare feminină actriței Emily Beecham.

Sâmbătă este proiectat Portrait de la jeune fille en feu, în regia lui Céline Sciamma, peliculă ce a obținut Premiul pentru Cel mai bun scenariu în 2019. La sfârșitul secolului al XVIII-lea, Marianne, o tânără pictoriță, este însărcinată să picteze portretul unei tinere, pictura urmând a fi folosită pentru a crea propuneri de căsătorie. Știind că tânăra, Héloïse, a refuzat anterior să pozeze, întrucât nu dorește să fie căsătorită, Marianne se vede nevoită să apeleze la anumite subterfugii pentru a realiza portretul în secret. În încercarea pictoriței de a câștiga încrederea lui Héloïse, relația dintre cele două femei devine tot mai strânsă, iar portretul devine o mărturie a sentimentelor dintre ele. Întâmpinat cu aprecierea unanimă a presei și a publicului, filmul  a fost inclus în topul celor mai bune filme ale deceniului de IndieWire, fiind considerat o capodoperă.

Seara continuă cu un alt film de aur, Parasite, de Bong Joon-Ho, marele câștigător al celei de-a 72-a ediții a Festivalului de la Cannes. Un basm modern despre inegalitățile sociale din Coreea de Sud, care a primit Palme d’Or cu unanimitate de voturi din partea juriului condus de Alejandro González Iñárritu, lungmetrajul strălucește prin “meșteșugul și umorul său ireproșabil” (Variety). Șomeri, membrii familiei Ki-taek arată un interes deosebit pentru bogata familie Park și viața lor plină de farmec, până într-o zi când existențele lor se împletesc în urma unui incident neașteptat. Acesta este începutul unui șir de întâmplări imprevizibile care converg “într-un film genial, captivant ce refuză categoriile”, conform IndieWire.

În ultima zi de festival, publicul va putea vedea Le Jeune Ahmed, filmul semnat de frații Dardenne și câștigător al Premiului pentru regie. “Un film de o forță rară”, conform cotidianului francez Le Nouvel Observateur, spune povestea unui tânăr tulburat care este prins între tentațiile vârstei și idealurile religioase de puritate. Télérama e de părere că “frații Dardenne semnează un portret percutant, impregnat de o mare umanitate”, oferind o abordare liniștită și empatică în gestionarea unui personaj destul de controversat. Frații Dardenne sunt considerați maeștrii cinema-ului umanist, cu încărcătură socială. Au câștigat de două ori Palme d’Or, trofeul suprem al festivalului, în 1999, cu Rosetta, și în 2005, cu L’Enfant.

Tot pe 3 noiembrie, va fi proiectat cel mai recent film semnat de Xavier Dolan, “copilul teribil” al cinema-ului, care continuă să uimească. Matthias et Maxime este o poveste despre maturitate, prietenie și identitate personală. În timpul filmărilor pentru un scurtmetraj, doi prieteni din copilărie trebuie să se sărute. Acest moment aparent inofensiv îi afectează profund, provocând confuzia în cercul intim al personajelor și bulversându-le viețile. Un obișnuit al Festivalului de la Cannes, Xavier Dolan revine în competiție cu o dramă intensă și delicată care îi reconfirmă abilitățile lui regizorale și poziția lui de “artist sublim și extrem de talentat” (Little White Lies).

Intrarea este liberă la toate proiecțiile, în limita locurilor disponibile.

Programul integral al evenimentului este disponibil pe filmedefestival.ro.

Ne puteți urmări pe Facebook: Les Films de Cannes à Bucarest și Les Films de Cannes à Suceava.

 

Festivalul Les Films de Cannes este prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului.

Proiect realizat de: Asociația Creativ AS în asociere cu Municipiul Suceava și Consiliul Local Suceava

Proiect cultural finanțat de: Ministerul Culturii și Identității Naționale, Centrul Naţional al Cinematografiei

Cu sprijinul: Catena. Inspirat de: UniCredit Bank

Mașina oficială a festivalului: Renault

Cu sprijinul: Radio AS, Asociația Cinemascop
Parteneri: Elsaco, Cinema Modern, Sirtisa, Ferovali, Alexandria, Cai de Vis, Conacul Zăicești, Mandachi Hotel&Spa, Daily Plaza Hotel, Floraria Iris, Grup Mușatinii, Hercules, Don Stefano, Magnificus, Spartan, Europa Cinemas, Freedom House România
Parteneri media principali: Magic FM, Rock FM, Adevărul

Parteneri media: Radio România Cultural, Cinemagia, Agerpres, Intermedia, Bucovina TV, PlusTV, Nest TV, Radio Guerrilla, Radio AS, News Bucovina, Obiectiv, Monitorul, Crai Nou, Senso TV, Tonica

Parteneri de monitorizare: MediaTRUST