Adi Voicu, Daniel Plier și Emil Măndănac prezenți la a patra ediție a festivalului, la Cinema Victoria

A patra ediție Les Films de Cannes à Cluj-Napoca se va desfășura între 18 și 20 octombrie, la Cinema Victoria, iar programul include și în acest an discuții zilnice cu realizatorii filmelor din program. Astfel încât, în prima zi a festivalului, vineri 18 octombrie, de la ora 18:00 cinefilii vor putea vedea în premieră Maria, Regina României, un film cât o istorie, o poveste bazată pe fapte reale ce are în prim plan figura marcantă a Reginei Maria. Realizat de regizorul Alexis Sweet Cahill, filmul redă eforturile pe care regina le-a făcut la Conferința de Pace de la Paris, din 1919, pentru ca unirea României să fie recunoscută. La proiecție vor fi prezenți actorii Daniel Plier și Emil Măndănac.

Născut la Luxemburg, Daniel Plier, este actor şi regizor la Secţia Germană a Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu. În film, el îl interpretează pe Regele Ferdinand, omul care a rămas pe tot parcursul războiului alături de armata sa și care, drept și cinstit, a refuzat să ratifice tratatul separat de pace cu Germania.

Actorul Emil Măndănac este din Târgu Mureș. A absolvit Facultatea de Psihologie la Universitatea din Târgu Mureș și apoi, în anul 2007, actorie la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografie din București. Actorul îl interpretează pe Prințul Știrbey. Administrator al Domeniilor Coroanei, Prințul Barbu Știrbey i-a fost alături Reginei în toate momentele cumplite ale războiului. A fost omul de încredere al Regelui Ferdinand și artizanul din umbră al unor decizii importante pentru țară.

Sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 17:30 publicul va putea vedea Videograme dintr-o revoluție, film inclus în secțiunea România. 30 de ani mai târziu, care reconstituie cronologia perioadei 19-25 decembrie 1989, în România, prin fragmente filmate de operatori profesioniști și amatori. Filmul a devenit un reper în analiza relației dintre puterea politică și mass-media în Europa, la sfârșitul Războiului Rece. Mesajul de concluzie pare a fi doar unul: pentru a câștiga puterea politică, trebuie să controlezi televiziunea.

La finalul proiecției, publicul va putea sta de vorbă cu regizorul Andrei Ujică. Născut la Timișoara, absolvent de filologie și scriitor, acesta s-a mutat în Germania în 1981, unde a frecventat mediul academic, predând teorie literară și filmologie la Universitatea din Mannheim. A fost titularul unei catedre de film la Universitatea de Stat de Artă și Design din Karlsruhe și directorul Institutului de Film al Centrului de Artă și Tehnologie Media (ZKM) din Karlsruhe. Videograme dintr-o revoluție, realizat în 1992, împreună cu Harun Farocki, deschide trilogia dedicată sfârșitului comunismului în România, continuată cu „Out of the Present” și încheiată cu emblematicul ”Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu” (2010).

Duminică, 20 octombrie, de la ora 20:00 publicul se va întâlni cu regizorul Adi Voicu pentru o discuție despre scurtmetrajul Ultimul drum spre mare. Într-un compartiment de tren, șase pasageri călătoresc spre litoral. După un timp, o suspiciune îi face pe unii dintre ei să-și piardă liniștea, iar restul călătoriei merge foarte prost. Filmul a fost inclus în competiția de scurtmetraje a secțiunii Semaine de la Critique, Cannes 2019, și a câștigat o mențiune specială a juriului la Festivalul de Film de la Sarajevo.

”Un regizor chinez mi-a spus: extraordinar film, am râs de n-am mai putut. O doamnă din Franța mi-a spus că filmul a emoționat-o și la final a plâns. Ambii au apreciat filmul, dar reacțiile au fost total diferite. În funcție de unde venim, fiecare venim cu fricile noastre. Fricile sunt diferite.”, povestește regizorul și scenaristul Adi Voicu despre experiența de pe croazetă, pe AaRC.

Adi Voicu, născut la Braşov, a absolvit Arte Vizuale la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. Documentarele sale: Faces (2006), Metrobranding (2010) şi Victoria (2011), au fost selectate în festivaluri precum Nyon, Jihlava, Leipzig şi CPH:DOX. Iar scurtmetrajul Fog (2017), a câştigat Marele Premiu al Juriului la Festivalul Premiers Plans din Angers şi trofeul Centaurul pentru Cel Mai Bun Film de Debut la festivalul Message to Man din Sankt Petersburg în 2017.

Clujenii vor putea vedea în cadrul Les Films de Cannes à Cluj-Napoca și marile câștigătoare de la Cannes, printre care Little Joe, de Jessica Hausner, recompensat cu premiul pentru interpretare feminină, Le Jeune Ahmed, de frații Dardenne, câștigătorul premiului pentru regie, Dolor y Gloria, de Pedro Almodóvar, premiul pentru interpretare masculină sau Portrait de la jeune fille en feu, de Céline Sciamma, câștigătorului premiului pentru scenariu. Din selecție nu va lipsi Parasite, câștigătorul Palme d’Or de anul acesta.

Toate sesiunile de Q&A de la finalul proiecțiilor sunt moderate de profesorul universitar Doru Pop, critic de film.

Prețul unui bilet la Cinema Victoria este de 15 lei. Biletele pot fi achiziționate de la casieria cinematografului și online de pe http://www.cinemavictoria.ro. Oferta: 6 bilete = 60 ron, este disponibilă doar pentru biletele achiziționate de la casa de bilete a cinematografului

Mai multe detalii sunt disponibile pe www.filmedefestival.ro.

Ne puteți urmări pe Facebook: Les Films de Cannes à Bucarest și Les Films de Cannes à Cluj Napoca.

 

Festivalul Les Films de Cannes este prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului.

Proiect cultural finanțat de: Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Centrul Naţional al Cinematografiei

Cu sprijinul: Catena

Inspirat de: UniCredit Bank

Mașina oficială a festivalului: Renault
Parteneri: Cinema Victoria, Daisler Print House, Hotel Opera Plaza, Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Teatru și Film, Bookstory, Iulius Mall, Leonidas, Demmers, Reprezentanța Comisiei Europene în România, Ambasada Franței și Institutul Francez, Europa Cinemas, Freedom House România
Parteneri media princiapli: Magic FM, Rock FM, Adevărul

Parteneri media: Radio România Cultural, Zile și Nopți, Cinemagia, Agerpres, PressOne, I love Cluj, Media9.ro, Szabadság, Krónika, Transindex, Maszol, Filmtett, EBS Radio, Paprika Rádió, Senso TV, Tonica

Parteneri de monitorizare: MediaTRUST
Organizat de: Asociația Cinemascop