Monica Bîrlădeanu

Ambasador Write a Screenplay For…

Monica Bîrlădeanu este una dintre cele mai cunoscute actrițe din România, care s-a remarcat prin apariții atât în filme românești cât și în filme internaționale. Cunoscută inițial pentru prezența sa în televiziune, Monica și-a găsit adevărata pasiune în interpretarea de personaje pe marele ecran. Printre primele roluri jucate în film a fost în Moartea domnului Lăzărescu (2005), un film premiat la nivel internațional, care i-a adus atenția criticilor și a publicului. A jucat în filme precum Maternity Blues (2011), Despre oameni și melci (2012), Closer to the Moon (2014), Taximetriști (2023). A continuat să-și diversifice cariera cu apariții în producții internaționale, cum ar fi Lost (2004), unul dintre cele mai populare seriale TV americane, unde a interpretat un rol recurent. Cea mai recentă producție la care a luat parte este serialul Vlad difuzat pe PRO TV, în care interpretează rolul Carlei.

În vara lui 2024 poate fi urmarită în Groapa, cel mai nou serial de la PRO TV România, unde joacă rolul Manuelei Vlahu.

Marietta von Hausswolff von Baumgarten

Marietta este o scenaristă suedeză de film și televiziune și consultant internațional de scenarii, a cărei activitate din ultimii 14 ani include Sundance Labs, Torino Film Lab, Binger (Amsterdam), Biennale College Venice, Feature Expanded (Manchester, Florens), Hezaya (Doha), Tiff Studio Toronto FF, Cinelink Drama Sarajevo, Bridging the Dragon, Talent Campus, Midpoint, Fly Film lab (Filipine, Coreea), Locarno open doors și Myanmar Script Fund. De asemenea, a lucrat la dezvoltarea de scenarii în China, Mongolia, Nepal și Pakistan. A făcut parte din jurii internaționale, cum ar fi CPH Dox (Danemarca) și competiția principală San Miguel (Mexic). 

Marietta a studiat filmul și televiziunea la Tisch School of Arts din New York și este membru cu drept de vot al Academiei Europene de Film și membru al Swedish Screen Writers Guild. Lucrează intensiv la dezvoltarea și scrierea de seriale TV. Filmele pentru care Marietta a fost consultantă au concurat la festivaluri de film din întreaga lume – cum ar fi The Babadook, Nancy, Hunting Season, H, Diamond island, The Fits, Le Quattro Volte, Too late to die young, Children of Sarajevo, The Heiresses, Jesus, The Load, Mediterranea, Sole, Litigante, Pari, Costa Brava Lebanon, Family Time și altele. Lungmetrajul ei Call Girl (scris, coprodus) a câștigat premiul Fipresci la Toronto, a concurat și a câștigat în locuri precum Torino, Palm Springs, Stockholm, Buenos Aires și Taipei. 

Mai recent, a participat la Writer’s Rooms cu scriitori precum Adam Price (creatorul serialului Borgen) și a scris pentru serialul Ragnarok de la Netflix. Împreună cu Anthea Devotta a fondat Write Retreat, locul potrivit pentru a scrie.

Gabriela Iacob

Gabriela Iacob este Head of Scripted Content Development la PRO TV, face parte din comitetul de selecție al Cinema Pendent L‘Alternativa Barcelona și este tutor al noului format Mentoring Projects Alternativa Pro. De-a lungul carierei a fost Head of Development la MediaPro Pictures, Head of TV Development la Multime-dia Est si a infiintat un storytelling studio la Barcelona. A lucrat atat cu scenaristi cunoscuti cat si incepatori ca developer, script doctor si trainer, acoperind de la dezvoltare seriale TV la mentoring proiecte de fictiune, documentar si/sau hybrid.

Cristian Mungiu

Cristian Mungiu este unul dintre cei mai cunoscuți cineaști români la nivel mondial, filmele sale fiind prezentate și apreciate în cele mai importante festivaluri de film din lume și distribuite ulterior în numeroase teritorii. Are în palmares nenumărate premii, atât ca regizor cât și ca scenarist, dintre cele mai notabile sunt: Palme d’Or la Cannes cu 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, în 2007, Premiul pentru cel mai bun scenariu în 2012 la Cannes, pentru După dealuri sau Premiul pentru cel mai bun regizor la Cannes cu Bacalaureat, în 2016. Este inițiatorul Les Films de Cannes à Bucarest care ajunge anul acesta la cea de-a 14-a ediție, American Independent Film Festival .7 și a multor proiecte legate de cinema, printre care și concursul Write a Screenplay For…