Q&A CU STEFANO FRANCIA DI CELLE ȘI ANDREI UJICĂ DESPRE PIER PAOLO PASOLINI
Vineri, 21 octombrie, după proiecția Il Vangelo Secondo Matteo – Cinemateca Eforie, ora 18:30
Cu ocazia aniversării a 100 de ani de la nașterea marelui regizor italian Pier Paolo Pasolini, Les Films de Cannes à Bucarest dedică o retrospectivă alcătuită din 3 filme ale cineastului și de un scurtmetraj realizat de regizorul Andrei Ujică în onoarea filmului Il Vangelo Secondo Matteo /Evanghelia lui Matei.
Invitatul special în cadrul Retrospectivei este Stefano Francia di Celle, critic italin de film, care va purta o discuție despre cariera și influența lui Pasolini împreună cu Andrei Ujică, vineri, 21 octombrie, după proiecția Il Vangelo Secondo Matteo – Cinemateca Eforie, ora 18:30.
Stefano Francia di Celle
Stefano Francia di Celle este manager cultural, istoric de film și curator. A studiat la Torino, obținând o diplomă de licență în istorie și critică cinematografică (cu mențiune și recomandare de publicare). De la o vârstă fragedă, a început să colaboreze cu instituții cinematografice importante, atât în Torino, cât și în întreaga Italie: Festival da Sodoma a Hollywood, Arhiva Națională de Film a Rezistenței, Festival Internazionale Cinema Giovani, Taormina Film Fest, Bellaria Film Festival, Rai Radiotelevisione Italiana. A curatoriat retrospective și monografii pentru Festivalul de Film de la Torino din 2003 până în 2010, organizând evenimente la care au participat regizori importanți precum Roman Polanski, Wim Wenders și Claude Chabrol.
Colaborarea sa cu Rai a devenit constantă în 1996, când a început o carieră strălucitoare și în plină ascensiune, supervizând programarea filmelor, a cinematografiei de artă și a programelor culturale pentru Rai3. Acest rol i-a permis să dezvolte fațete curatoriale în cheie de popularizare și să își pună în evidență și să își dezvolte în continuare talentele manageriale.
Între 2004 și 2010, a fost președinte și producător al Il Vento del Cinema la Procida, un eveniment dedicat interacțiunii dintre film și filosofie, la care au participat regizori importanți și filosofi de renume internațional.
În 2008, a început să colaboreze cu Fondazione Prada la proiecte cinematografice, la care au participat Alejandro González Iñarritu, Agnès Varda, Nicolas Winding Refn, Bernardo Bertolucci și Pedro Almodóvar. Prin urmare, are experiență în relațiile cu celebrități și cunoaște logica sponsorizării de marcă pentru inițiative culturale legate de film.
Din 2012, colaborează cu Festivalul Internațional de Film de la Veneția în calitate de curator al secțiunii Venice Classics.
A fost director artistic al Festivalului de Film de la Torino în 2020 și 2021.
*Eveniment realizat cu sprijinul Institutului Italian de Cultură București.