Festivalul Les Films de Cannes revine anul acesta la Timișoara și își propune, ca de fiecare dată, să aducă în premieră publicului cele mai importante și premiate filme ale anului, adaptându-se însă condițiilor sanitare astfel încât să ofere un acces la filme în condiții de siguranță și confort. Les Films de Cannes à l’Université de l’Ouest Timișoara va avea loc între 12 și 14 noiembrie în Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara și în sala Capitol a Filarmonicii Banatul iar intrarea la toate proiecțiile este liberă.

Festivalul de la Cannes s-a reluat anul acesta după o ediție anulată din cauza pandemiei, fiind organizat în mod excepțional în luna iulie și beneficiind de o arie de selecție deosebit de largă, în urma anulării ediției precedente. Juriul a fost condus de către excentricul Spike Lee, iar marii autori s-au reîntors anul acesta la Cannes, filmele de calitate și surprizele din palmares au fost din belșug iar Les Films de Cannes à l’Université de l’Ouest Timișoara va aduce cele mai importante filme: Titane, câștigătorul Palme d’Or, A Hero, câștigătorul Grand Prix ex-aequo, The Worst Person in the World, câștigător al Premiul pentru interpretare feminină, Les Olympiades Premiul pentru cea mai bună coloană sonoră, Three Floors în regia lui Nanni Moretti, La Civil, premiul pentru curaj, și filmul Imaculat, distins cu Premiului Publicului la cea de-a 12-a ediție a Les Films de Cannes à Bucarest, în prezența regizoarei Monica Stan.

Când Julia Ducournau a câștigat Palme d’Or cu al doilea său film, TITANE, cineasta a declarat către juriu: „mulțumesc că [ați] deschis poarta monștrilor.” Criticii de film au fost la fel de uluiți de film, care spune povestea unui tată care, după o serie de crime inexplicabile, iși regăsește fiul dispărut de 10 ani: „Titane e superb de privit, de ascultat, de fetișizat. E obsedant” jubilează The Playlist.

Distins cu Grand Prix, al doilea cel mai important premiu al festivalului, A HERO, noul film al autorului iranian Asghar Farhadi, spune povestea lui Rahim, care se află în închisoare pentru o datorie neplătită. În timpul unei permisii de două zile, încearcă să-și convingă creditorul să-și retragă plângerea în schimbul returnării unei părți din datorie. Rahim este apoi confruntat cu o criză de neimaginat. Poveștile sale intime și provocatoare despre conflicte familiale i-au adus laude de-a lungul carierei lui Farhadi de la public, critici de film cât și de la circuitul marilor festivaluri internaționale.

Premiul pentru cea mai bună actriță a fost acordat lui Renate Reinsve pentru prestația sa din THE WORST PERSON IN THE WORLD, în regia lui Joachim Trier. Filmul încheie trilogia Oslo a regizorului cu „o dramă romantică pentru cei care urăsc dramele romantice” (The Toronto Star), despre căutarea iubirii și a sensului în contemporanul Oslo. Filmul urmărește patru ani din viața lui Julie (Renate Reinsve), o tânără care navighează furtuni amoroase, se luptă să-și facă o carieră și încearcă să-și dea seama, cu luciditate, cine e cu adevărat.

LES OLYMPIADES a Premiul pentru cea mai bună coloană sonoră.  În film, Émilie o întâlnește pe Camille care e atrasă de Nora, care își încrucișează drumul cu Amber. Trei fete și un băiat – sunt prieteni, uneori iubiți, de cele mai multe ori și una și alta. „Iată încercarea lui Audiard de a inaugura un nou val al mileniului, un soi de Jules et Jim cu un soundtrack synth-pop”, scrie The Playlist.

În 2021, autorul italian Moretti a revenit cu THREE FLOORS, povestea a trei familii care trăiesc în 3 apartamente din același complex luxos de locuințe, despre care s-a spus că ar fi „o canava intrigantă ce permite observații percutante, în special grație unor interpretări excelente venite de la luminoasa Margherita Buy, hipnotica Rohrwacher și debutanta Denise Tantucci” – Edge Media Network.

LA CIVIL, de Teodora Ana Mihai, singurul film românesc în selecția oficială la Cannes, a fost aplaudat în picioare timp de opt minute după proiecție și recompensat în palmaresul final al secțiunii Un Certain Regard cu Prix de l’Audace. Filmul „creionează o imagine convingătoare a unei societăți în care nimeni nu poate avea încredere în nimic și toată lumea este complice într-un ciclu nesfârșit de violență” potrivit Screen Daily și va fi proiectat sâmbătă 13 noiembrie, în premieră timișoreană.

IMACULAT, debutul în lungmetraj al regizorilor Monica Stan și George Chiper-Lillemark s-a întors de la Veneția cu trei premii, printre care Cel mai bun debut și Cel mai bun film din secțiunea ‘Giornate degli Autori’. Gaia Furrer, directorul artistic al competiției Giornate degli Autori, a declarat pe scenă: „Imaculat este o poveste despre fragilitatea multor ființe umane, dar mai ales despre discriminarea femeilor care, din păcate, există încă în interiorul și în afara zidurilor oricărei comunități”. Recent premiat și la Varșovia, filmul este povestea Dariei care intră într-o clinică de dezintoxicare ca să se lase de heroină. Inocența ei o salvează de avansurile bărbaților din interior și în mod surprinzător aceștia îi oferă protecție. FIlmul a câștigat Premiul publicului la București și va fi văzut într-o proiecție specială la Timișoara, în prezența regizoarei Monica Stan.

Evocând declarația Delegatului General al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux, Les Films de Cannes à l’Université de l’Ouest Timișoara își propune, la rândul său „să aducă cinema-ul la viață, să protejeze artiștii, să expună starurile și să ajute industria. E o viziune universală. Cinematograful nu e niciodată uniform, se schimbă, se perfecționează și toate festivalurile trebuie să se adapteze. Festivalul susține cinema-ul, iar acesta are nevoie de săli de proiecție. Sala de cinema nu și-a spus încă ultimul cuvânt. Multiplicarea platformelor în întreaga lume înseamnă că, pe măsură ce timpul trece, sălile tradiționale își vor dovedi puterea singulară”.

Festivalul Les Films de Cannes à l’Université de l’Ouest Timișoara este prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului.

Inspirat de: UniCredit Bank

Cu sprijinul: Sun Wave Pharma, Groupama, Catena

Proiect cultural finanțat de: Universitatea de Vest din Timișoara, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Centrul Naţional al Cinematografiei, SACD, Ambasada Franței și Institutul Francez din România

Mașina oficială: Renault

Parteneri: Consiliul Județean Timișoara, Filarmonica Banat Timișoara, Europa Cinemas, FIHR, Ibis Hotels

Parteneri media principali: Radio Guerrilla, TVR, Agerpres

Parteneri media: Zile și Nopți, Cinemap, Cinemagia, Ziarul Metropolis, Film Menu, iQAds, Smark, Movie News, LiterNet, The Institute, ELLE, Senso TV, Tonica, AARC, CineGhid, Munteanu, Films in Frame, Radio România Cultural, Blitz TV, Dentsu, Igloo

Partener cultural: RFI România

 

Parteneri media locali: West City Radio, TVR Timișoara

Les Films de Cannes à l’Université de l’Ouest Timișoara este organizat de Asociația Cinemascop.