O selecție de 4 scurtmetraje românești

Regia: Radu Jude

Anul: 2021

Țara: România

Durata: 9 minute

Genul: experimental

Distribuție: Ilinca Manolache, Șerban Pavlu

Scurtmetrajul experimental (compus din trei părți) semnat de Radu Jude este un omagiu adus marelui cineast S.M. Eisenstein și pornește de la ideea acestuia de a recompune cele 101 gesturi ale personajului Robert Macaire creat de Honoré Daumier în Seria Caricaturana. În cea de-a doua parte, Jude adaugă textele ce însoțeau inițial caricaturile, pentru ca în final, celebrele litografii să devină comentarii acide pentru o serie de știri din zilele noastre.

Regia: Olga Lucovnicova

Anul: 2020

Țara: Moldova, Belgia, Ungaria, Portugalia

Durata: 20 minute

Genul: documentar

După 20 de ani de tăcere, Olga merge înapoi la casa străbunicilor ei, unde și-a petrecut copilăria. Mult așteptata reuniune de familie interferează cu încercările ei de a-și depăși temerile din copilărie și de a se confrunta cu unchiul ei, care și-a ascuns dubla personalitate timp de decenii.

Regia: Vlad Petri

Anul: 2021

Țara: România

Durata: 30 minute

Genul: documentar, experimental

Combinând două perspective din două lumi diferite, una din România și cealaltă din Afganistan, povestea unui soldat român se intersectează cu cea a unei fete afgane, într-un film care suprapune imaginile reci și înfricoșătoare ale războiului cu cele calde ale universului familiar, de acasă.

Regia: Radu Jude

Anul: 2021

Țara: România

Durata: 22 minute

Genul: animație, documentar

Mitraliere, dinozauri, cai, rachete, mașini, crocodili, macarale, pisici, aragaze, bebeluși, aruncătoare de flăcări, cavaleri, prințese. Toate acestea sînt jucării și, cum scrie Flaubert, jucăriile “ar trebui să dezvolte gustul pentru știință”. (E drept că fraza apare în Dicționarul de idei primite de-a gata.) ”Plastic semiotic” propune o analiză a universului inocent al jucăriilor realizată cu instrumentele cinema-ului (cameră, montaj, mizanscenă).

Limba originală: română
Subtitrare: engleză