MARY-LOUISE PARKER

Mary-Louise Parker este laureată a două premii Tony, premiului Emmy, a două Globuri de Aur, a premiului Satellite, a două premii Obie și a două premii Lucille Lortel, precum și a premiilor Drama Desk, Outer Critics și Drama League, premiul Clarence Derwent și premiul Theatre World. Apare pe Broadway, în televiziune și film de peste treizeci și cinci de ani.

Parker a fost contribuitor permanent la revista Esquire timp de peste un deceniu, iar scrierile ei au apărut în The New York Times, revista O, Bullett, Glamour, The Riveter, Hemispheres și altele. Prima ei carte, „Dear Mr. You”, a fost tradusă în cinci limbi și a fost recunoscută de către San Francisco Chronicle ca una dintre cele mai bune cărți ale anului.

Împreună cu Elizabeth Cuthrell, ea a produs și regizat reclama premiată „Stop The Hate”, în urma creșterii atacurilor asupra persoanelor de culoare în urma evenimentelor din 11 septembrie. Eforturile sale umanitare în SUA și în estul Africii au fost recunoscute de către Fundația David Lynch și Comisia pentru Drepturile Omului din comitatul Los Angeles, iar activitatea sa în sprijinul comunității LGBTQ a fost recunoscută de către Hetrick-Martin Institute, The NYC LGBT Center, GLAAD și OUT Magazine. Ea vă mulțumește pentru participare și speră că veți vizita următoarele site-uri pentru a susține eforturile lor împotriva traficului de persoane:


rebeccabender.org  truckersagainsttrafficking.org  parkerclay.com  worldwithoutexploitation.org

WILLIAM ATTICUS PARKER

William Atticus Parker are 19 ani și este scenaristul, regizorul și producătorul a două lungmetraje, Forty Winks (2022) și Atrabilious (2023). A fost aclamat de critică pentru primul său lungmetraj, Forty Winks (2022). Cel de-al doilea lungmetraj al său, Atrabilious (2023), a fost anunțat în octombrie 2022 pe Deadline și a debutat cu 100% pe Rotten Tomatoes, fiind, de asemenea, aclamat de critici. Printre sursele sale de inspirație se numără Jordan Peele, Ari Aster, Wong Kar-wai, Spike Lee, Wes Anderson, Denis Villeneuve, Steven Spielberg și mulți alții.

MARIETTA VON HAUSSWOLFF VON BAUMGARTEN

Marietta este o scenaristă suedeză de film și televiziune și consultant internațional de scenarii, a cărei activitate din ultimii 14 ani include Sundance Labs, Torino Film Lab, Binger (Amsterdam), Biennale College Venice, Feature Expanded (Manchester, Florens), Hezaya (Doha), Tiff Studio Toronto FF, Cinelink Drama Sarajevo, Bridging the Dragon, Talent Campus, Midpoint, Fly Film lab (Filipine, Coreea), Locarno open doors și Myanmar Script Fund. De asemenea, a lucrat la dezvoltarea de scenarii în China, Mongolia, Nepal și Pakistan. A făcut parte din jurii internaționale, cum ar fi CPH Dox (Danemarca) și competiția principală San Miguel (Mexic).

Marietta a studiat filmul și televiziunea la Tisch School of Arts din New York și este membru cu drept de vot al Academiei Europene de Film și membru al Swedish Screen Writers Guild. Lucrează intensiv la dezvoltarea și scrierea de seriale TV. Filmele pentru care Marietta a fost consultantă au concurat la festivaluri de film din întreaga lume – cum ar fi The Babadook, Nancy, Hunting Season, H, Diamond island, The Fits, Le Quattro Volte, Too late to die young, Children of Sarajevo, The Heiresses, Jesus, The Load, Mediterranea, Sole, Litigante, Pari, Costa Brava Lebanon, Family Time și altele. Lungmetrajul ei Call Girl (scris, coprodus) a câștigat premiul Fipresci la Toronto, a concurat și a câștigat în locuri precum Torino, Palm Springs, Stockholm, Buenos Aires și Taipei.

Mai recent, a participat la Writer’s Rooms cu scriitori precum Adam Price (creatorul serialului Borgen) și a scris pentru serialul Ragnarok de la Netflix. Împreună cu Anthea Devotta a fondat Write Retreat, locul potrivit pentru a scrie.

ALINA MANOLACHE

Alina Manolache este o regizoare română. Activitatea ei se află la intersecția dintre cinema documentar și educație. Prezentată de Filmmaker Magazine ca fiind una dintre cele mai bune regizoare de la IDFA 2020, Manolache a semnat mai multe scurtmetraje apreciate și un documentar de lungmetraj („Lost Kids on the Beach”, 2020), precum și documentare web comandate pentru VICE și The Guardian. A fost artistă în rezidență la Paris, a făcut parte din jurii internaționale (CPH:DOX, Mons, printre altele) și a susținut ateliere de lucru și mentorat pentru cineaști aspiranți din întreaga lume, colaborând cu Academia Regală Daneză de Arte Frumoase, Kunst Hochschule Kassel, printre altele. În prezent, contribuie ca lector invitat la Hochschule Design & Kunst Luzern, Elveția, și lucrează la cel de-al doilea lungmetraj documentar al său, „Chronicles of an Aimless Summer” (în curs de producție).

LIVIU P. DINU

Liviu P. Dinu (https://nlp.unibuc.ro/people/liviu.html) este profesor  la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Matematică şi Informatică, Departamentul de Informatică, şi director al Centrului de Cercetare a Tehnologiilor Limbajului Uman (nlp.unibuc.ro). Principalele sale interese de cercetare sunt Lingvistica Computaţională şi Procesarea Limbajului Natural. Solomon Marcus a fost conducătorul său de doctorat (obţinut în 2003 la Universitatea din Bucuresti). În 2007 a primit Premiul „Grigore C. Moisil”, acordat de Academia Română (pentru anul 2005), iar în 2005 Premiul „In Hoc Signo Vinces” (Magna Cum Laude), pentru cercetare şi publicaţii, acordat de Consiliul Naţional al Cercetării pentru Învăţământ Superior. A publicat 2 carti, 8 capitole de carte si peste 160 de articole stiintifice în conferinte si reviste internationale ale domeniului (incluzand Computational Linguistics, ACL, EMNLP, COLING, EACL, ECIR, etc.), a facut parte din 26 de proiecte de cercetare cu finantare nationala si internationala (la 13 fiind coordonator principal), a sustinut peste 40 de conferinte invitate in tara si strainatate, a fost invitat in numeroase programe stiintifice/de organizare ale principalelor conferinte ale domeniului, a coordonat 6 PhD in informatica (in aria lingvisticii computationale). De asemenea, a iniţiat si coordoneaza un program de master in limba engleza în Procesarea limbajului natural la Universitatea din Bucureşti, începând cu anul 2020.

IRINA TROCAN

Irina Trocan e lector universitar la Facultatea de Film din cadrul UNATC București și coordonatoarea revistei online Acoperișul de Sticlă. Lucrarea ei de doctorat (publicată ca Audiovizualul în opoziție. Gândirea critică în eseuri video și cinema-eseu. Editura IDEA, 2020) speculează asupra rădăcinilor eseurilor video contemporane în tradiția filmului-eseu. A fost bursier Fulbright la University of Pennsylvania (2017-2018), precum și bursier New Europe College (2020-2021), membră a echipei editoriale a revistei belgiene photogénie (2021-2022) și instructor în programul pentru tineri critici de film Sarajevo Talents (2022).

Articolele ei au apărut în Cineaste, Sight & Sound, desistfilm, IndieWire, EuropeNow Journal, Lettre Internationale. Volumul editat în 2019, Romanian Cinema Inside Out — Insights on Film Culture, Industry and Politics 1912-2019 (Editura Institutului Cultural Român), va apărea în curând în traducere poloneză.

MIHAI GRECU

Mihai Grecu este artist plastic multimedia, regizor și producător de film, nascut în România în anul 1981. În momentul de față locuiește în Franța, loc unde și-a finalizat studiile la Fresnoy Studio of Contemporary Arts. Temele recurente in lucrările sale  sunt dezastrele naturale, transformări ale spațiului si subconștientul colectiv contemporan dominat de alegorii politice si ecologice. O stare de liniște, de contemplare e prezentă in aceste lucrări ce utilizează noile tehnologii digitale în vederea generării unor posibile noi teritorii de desfășurare a existenței.  Scenografiate sublim și seducator, viziunile acestea onirice ascund întrebări fundamentale despre originile transformarilor ecologice si ideologice ale secolului 21.

MARIUS LEORDEANU

Marius Leordeanu este Profesor Universitar la Universitatea Politehnica din București și Cercetător Științific la Institutul de Matematica „Simion Stoilow” al Academiei Române. Prof. Leordeanu a obținut în 2009 doctoratul în Robotica la Carnegie Mellon University (USA) și Bachelor’s Degrees in Matematică si Informatică la City University of New York (2003). La Universitatea Politehnică din București, Marius Leordeanu a introdus pentru prima data, în 2015, cursurile de Vedere Computațională (Computer Vision) și de Robotică, în cadrul Programului de Master în AI de la Departamentul de Calculatoare. Tot acolo, el conduce un grup de cercetare în Inteligență Artificială, Vedere Computațională și Robotică, cu numeroase lucrări publicate la nivel de top internațional. Prof. Leordeanu a câștigat numeroase granturi de cercetare și premii la nivel național și internațional, printre care este și prestigiosul Premiu „Grigore Moisil” în Matematică acordat de Academia Română (2014).

FLAVIA DIMA

Flavia Dima (n. 1993, Brașov) este critic de film, curatoare de cinema și traducătoare. Alumn al unor programe precum Berlinale Talents și Locarno Critics Academy, este curator asociat al competițiilor internaționale de scurt- și lung-metraj ale Bucharest International Experimental Film Festival (BIEFF) și a semnat texte pentru publicații precum FILM MENU, Films in Frame, Echinox, VICE, Variety, MUBI Notebook și Kinoscope.

IULIA RUGINĂ

Iulia Rugină a studiat regia de film și televiziune la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, continuând cu un masterat și un doctorat în cinematografie, finalizat în 2020, în cadrul aceleiași facultăți. A scris și regizat 12 scurt metraje, printre care Captivi de Crăciun (2010) și Să mori de dragoste rănită (2014), trei lung metraje, seria Love Building (2013,2014) și Breaking News (2017) și o piesă de teatru, Neverland (2018). În 2021 a semnat regia pentru 6 dintre cele 8 episoade ale serialului Ruxx, produs de HBO Europe.

În 2006 a înființat, alături de Ana Agopian și Oana Răsuceanu, Asociația Culturală Control N, ce are ca scop educația cinematografică și sprijinirea tinerelor talente în zona artelor performative. A fost activ implicată în educația cinematografică din postura de project manager și trainer în diverse proiecte în România și în afara ei. A lucrat, în cei 18 ani de carieră, cu neprofesioniști, copii, categorii defavorizate, minorități etnice, deținuți și dependenți de droguri.

Timp de 10 ani a fost cadru didactic asociat și apoi lector universitar la catedra de Scenaristică – Filmologie din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, continuând să activeze, în prezent, în domeniul consultanței de scenariu pe plan local și internațional.

AIFF7 21-24 aprilie

GABRIEL PĂUN

Gabriel Păun este un biolog român care militează din 2001 pentru drepturile animalelor și pentru un mediu natural prosper, alături de organizații precum Greenpeace, Agent Green, Four Paws și Animals International. Gabriel Păun  investighează și expune conduita greșită a guvernelor și a corporațiilor din întreaga lume, promovează soluții viabile, susține autoritățile și sporește vizibilitatea unor cauze, până când subiectele ajung în media și pe agenda politică. Printre reușitele sale se numără interzicerea cultivării plantei de soia modificată genetică în România, și multiple dezbateri generate pe această temă în Ucraina. Lobby-ul său pentru cauza salvării pădurilor a contribuit la protejarea categorică a mai multor zeci de mii de hectare de păduri virgine și bătrâne din România. În urma demersurilor sale mai multe corporații multinaționale au fost nevoite să își consolideze politicile de aprovizionare cu lemn, în timp ce guvernul român a fost nevoit să publice trasabilitatea completă a fiecărui copac tăiat, de la pădure până la fabrică. Gabriel Păun a câștigat peste o sută de procese pe probleme de mediu, ducând în cele din urmă chiar la un infringement sistemic al României la Comisia Europeană, pentru a îmbunătăți guvernanța forestieră și pentru a aplica mai bine directivele UE privind natura în România. Investigațiile întreprinse de el și plângerile depuse sistematic în calitate de reprezentant al Animals International la autoritățile UE și la majoritatea statelor membre ale UE privind exportul de animale vii, au contribuit la justificarea unei anchete în curs de desfășurare în Parlamentul European, precum și la revizuirea regulamentului privind transportul. Gabriel Păun a vizitat majoritatea punctelor de ieșire din Uniunea Europeană pentru animalele exportate pe cale maritimă și a documentat soarta animalelor exportate din UE în majoritatea țărilor terțe din Africa de Nord și Orientul Mijlociu. În februarie 2021, i s-a acordat titlul de consilier onorific al prim-ministrului României.

OVIDIU ROȘU

A terminat medicina veterinară în 2008 la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București. În 2009 a primit bursa ministerială românească pentru a participa la modulul de medicină de conservare oferit de Universitatea de Medicină Veterinară din Viena. În 2010 a lucrat pentru International Animal Rescue în Indonezia ca medic clinician într-un centru de reabilitare a animalelor sălbatice.

Din 2011 lucrează pentru Four Paws International în diferite proiecte de salvare de animale sălbatice/animale sălbatice și de gestionare a populației. Începând cu anul 2012 a dezvoltat programul de control al nașterilor pentru caii sălbatici de la Letea Sandbank – Delta Dunării, România.

În 2018 a obținut titlul de doctor cu teza ”Managementul reproductiv al populației de cabaline sălbatice din Letea Sandbank – Delta Dunării”. A participat la mai multe misiuni internaționale de salvare a animalelor și de ajutorare în caz de dezastre (Gaza Stip 2016, Irak 2017, Indonezia – cutremure 2018, România- răsturnarea navei Queen Hind 2019).

În prezent, lucrează pentru ARCA – (colaborator al Four Paws) în proiecte care implică managementul și salvarea animalelor sălbatice și de fermă, asigurând asistență medicală pentru animalele din comunitățile defavorizate și organizează traininguri de salvare în siguranță a animalelor pentru primii respondenți din România.

MIHAI DRAGOLEA

este regizor de film (Roboțelul de aur, Totul pentru Riana, Aurică, Viață de câine) și membru al Bruno Shelter Association. Este unul dintre jurnaliștii care au documentat mafia pădurilor din Bucovina, și defrișările ilegale din zonă.

GABRIELA IACOB

Gabriela Iacob este Head of Scripted Content Development la PRO TV, face parte din comitetul de selecție al Cinema Pendent L‘Alternativa Barcelona și este tutor al noului format Mentoring Projects Alternativa Pro. De-a lungul carierei a fost Head of Development la MediaPro Pictures, Head of TV Development la Multimedia Est si a infiintat un storytelling studio la Barcelona. A lucrat atat cu scenaristi cunoscuti cat si incepatori ca developer, script doctor si trainer, acoperind de la dezvoltare seriale TV la mentoring proiecte de fictiune, documentar si/sau hybrid.