Filme

/Filme
Filme2017-03-27T13:16:32+03:00

Selecția filmelor cuprinde unele dintre cele mai recente producții românești

Touch me not

Regia: Adina PINTILIE
Țara: ROMÂNIA, GERMANIA, CEHIA, BULGARIA, FRANȚA
Anul: 2018
Durata: 125 minute
Genul: dramă

Ursul de Aur, Berlin 2018

“Spune-mi cum ai fost iubit, ca să-ți spun cum iubești.”

Împreună cu personajele sale, regizoarea filmului se aventurează într-un proiect de cercetare personală despre intimitate. La graniță fluidă dintre realitate și ficțiune, Nu mă atinge-mă urmărește călătoriile emoționale ale Laurei, Tómas și a lui Christian, oferind o perspectivă adânc empatică în viețile lor. Dorind cu ardoare intimitatea, dar în același timp temându-se de ea, ei lucrează împreună pentru a depăși vechi stereotipuri, mecanisme de apărare și tabuuri, și pentru a se elibera.

Nu mă atinge-mă este un film care privește către modul în care putem găsi intimitatea în cele mai neașteptate feluri și la cum putem iubi pe altcineva fără a ne pierde pe noi înșine.

Dragoste I: Câine

Regia: Florin ȘERBAN
Țara : ROMÂNIA
Anul : 2018
Genul : dramă
Durata : 102 minute

Cineuropa Award
C.I.C.A.E. Award
Competiția oficială, Sarajevo IFF, 2018

Transilvania, undeva în munți. Într-o dimineață, Simion găsește în pădure o femeie bătută. La început, încearcă să afle cine a bătut-o. Apoi, încearcă să o iubească. Cu violență, cu disperare, cu mânie. Un film despre dragoste. Prima parte a Trilogiei Dragostei.

Distanța dintre mine și mine

Regia: Mona NICOARĂ, Dana BUNESCU
Țara: ROMÂNIA
Anul: 2018
Durata: 89 minute
Genul: dramă

Toți ne luptăm cu propriul trecut. Unii, mai mult ca alții. Cu o reputație de femeie fatală, băutoare și fumătoare prodigioasă, poeta avangardistă, compozitoarea și graficiana Nina Cassian are cu ce să se lupte: după ce în anii fascismului în România s-a refugiat în ilegalismul comunist, a devenit simultan complice și problematică pentru noul-instalat regim Stalinist, ca apoi să intre în conflict direct cu regimul Ceaușescu, terminând într- un exil nedorit în 1985, în urma uciderii dizidentului Gheorghe Ursu.

Un film despre credințe, artă și putere, Distanța dintre mine și mine explorează fricțiunea dintre memoria personală și arhiva oficială, dintre realitatea noastră actuală și ficțiunile pe care le construim despre trecut. Gândurile Ninei în timpul ultimului ei an de viață sunt confruntate cu o bogată arhivă de filme, muzică, poezie, apariții de televiziune, înregistrări private inedite și documente de urmărire de la Securitate. Sunt revelate astfel dileme etice și estetice care sunt deopotrivă parte din trecutul nostru și prefigurate în viitor.

Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari

Regia: Radu Jude
Țara: România, Cehia, Franța, Bulgaria, Germania
Genul: dramă
Durata: 140 minute

Globul de Cristal și Premiul Label Europa Cinemas la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary
Propunerea României la Oscar 2019

„Titlul este un citat, de aceea e pus între ghilimele. Fraza a fost rostită în Consiliul de Miniștri, în vara lui 1941, de către domnul profesor Mihai Antonescu. Deși nu este o invitație la dialog, fraza angajează în mod direct viitorul, așa că am hotărât să îi oferim domnului profesor un răspuns, unul cinematografic. Un «arc peste timp», cum ar veni”, declară Radu Jude. Filmul prezintă povestea realizării unei reconstituiri istorice pentru un spectacol de stradă.

Pororoca

Regia: Constantin Popescu
Cu: Bogdan Dumitrache, Iulia Lumânare, Constantin Dogioiu, Stefan Raus
Gen: dramă
An: 2017
Durata: 152 min

San Sebastian IFF 2017
Rating: N 15 nerecomandat sub 15 ani

“Pororoca” spune povestea lui Tudor (Bogdan Dumitrache) și a Cristinei (Iulia Lumânare). Cei doi duc o viaţă de cuplu obişnuită, fără alte griji aparente, altele decât cele inerente, legate de creşterea şi educaţia copiilor: Maria (5 ani) şi Ilie (7 ani). Într-o duminică dimineaţă, Tudor iese cu copii în parcul din apropierea blocului. Într-o clipă de neatenţie a tatălui, Maria dispare. Împreună cu alţi părinţi, Tudor o caută frenetic prin zonă. 30 de minute mai târziu, Tudor anunţă poliţia. Maria este considerată, oficial, dispărută.