DUMINICĂ, 23 OCTOMBRIE, DUPĂ PROIECȚIA TORI ET LOKITA – CINEMA ELVIRE POPESCO, 20:00

OPEN TALK CU LUC DARDENNE, MODERAT DE IONUȚ MAREȘ

Luc Dardenne s-a născut la Awirs, pe 10 martie 1954.

Luc a studiat filosofia și sociologia. În anii 1970, frații Dardenne au realizat o serie de filme documentare cu caracter politic, înainte de a-și înființa propria companie de producție în 1975: „Dérives”.  Câțiva ani mai târziu, în 1994, aveau să își fondeze compania de film: „Les Films du Fleuve”.  În 1987, au realizat primul lor lungmetraj, „Falsch”, o adaptare a unei piese de teatru despre ultimul supraviețuitor al unei familii de evrei exterminați de naziști. Filmul va marca un punct de cotitură major în cariera lor, fiind prima lor operă de ficțiune.

În 1992, au regizat „Je pense à vous”, dar au trebuit să aștepte până în 1996 pentru a obține o recunoaștere mai largă la „Quinzaine des Réalisateurs” de la Cannes cu „La Promesse” (Promisiunea).  Au primit primul lor Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes pentru „Rosetta” în 1999.  Trei ani mai târziu, Olivier Gourmet a primit premiul pentru cel mai bun actor în cadrul festivalului pentru rolul său din „Le Fils” (Fiul).  În 2005, frații au primit un alt Palme d’Or pentru „L’Enfant” (Copilul), intrând astfel în clubul foarte exclusivist al cineaștilor care au câștigat Palme d’Or de două ori.  În plus, la Cannes, cei doi au mai primit în 2008 premiul pentru cel mai bun scenariu pentru „Le Silence de Lorna” (Tăcerea Lornei)”, o dramă despre imigranții clandestini, și în 2011 premiul Grand Prix pentru „Le Gamin au Vélo” (Copilul cu bicicleta).

După aceasta, au continuat să realizeze „Deux jours, une nuit” (Două zile, o noapte) cu actrița Marion Cotillard și „La Fille inconnue” (Fata necunoscută) cu Adèle Haenel.  În 2019 au primit premiul pentru cel mai bun regizor la Festivalul de Film de la Cannes pentru „Le Jeune Ahmed” (Tânărul Ahmed), un film despre destinul unui adolescent care îmbrățișează extremismul islamic.

Frații Dardenne au primit anul acesta la Festivalul de Film de la Cannes un premiu special cu ocazia celei de-a 75-a aniversări pentru „TORI ET LOKITA”.

Luc Dardenne va susține un Q&A moderat de criticul de film Ionuț Mareș după premiera filmului Tori et Lokita, care va avea loc pe 23 octombrie, ora 20:00, la Cinema Elvire Popesco.