Regizoarea bosnicaă Jasmila Žbanić s-a născut la Sarajevo, în 1974, și a absolvit studii de regie la Academia de Arte Dramatice din Sarajevo. Înainte de regiza filme, a lucrat ca păpușar la teatrul Breand and Puppet din Vermont, apoi clovn în cadrul unui atelier de Lee Delong.
Debutul său în lungmetraj, Sarajevo, mon amour/ Esma’s Secret/ Grbavica  a avut un traseu fulminant, care a început cu Ursul de Aur la Berlin, în 2006, și a continuat cu Marele Premiu al Juriului la AFI (American Film Institute) Fest sau Marele Premiu Odyssey al Consiliului Europei. A fost vândut în peste 40 de țări.
Al doilea film, On the Path/ Na putu, a fost din nou prezentat în competiția Berlinalei, în 2010, a fost vândut în 25 de teritorii și a strâns o mulțime de premii, printre care Premiul pentru Pace la premiile industriei germane de film, Golden Apricot la Yerevan IFF, premiul pentru Cea mai bună actriță la European Film Awards.
Toate filmele sale sunt produse prin Debblokada, asociația de artiști pe care a fondat-o chiar ea. În 2013, a fost recompensată cu premiul „Femme de Cinéma” Sisley/ Les Arcs la Festival de Cinéma Européen des Arcs, al cărui scop este sensibilizarea mass-media, profesioniștilor din cinema și a publicului pe tema discriminării femeilor în industria filmului. În omnibusul Lost and Found (2005), semnează scurtmetrajul Birthday.