Filmele premiate la Cannes se văd la Timișoara într-o ediție specială dedicată femeilor în cinema (19 -22 octombrie)

Festivalul Les Films de Cannes aduce anul acesta la București, cât și la Timișoara, un line-up de zile mari, care cuprinde cele mai recente filme ale unor cineaști precum Aki Kaurismäki, Nuri Bilge Ceylan și Wim Wenders. Între 19 și 22 octombrie are loc ediția specială Les Films de Cannes à Timișoara, dedicată contribuției cineastelor la cinematografia actuală și problematicii legate de reprezentarea de gen în meseriile conexe cinematografiei. 

Gender Equality in Cinema: Ediție specială Les Films de Cannes à Timișoara face parte din programul excepțional de anul acesta de la Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023.

Les Films de Cannes à Bucarest se întâmplă între 20 și 29 octombrie, la Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Eforie, Cinema Union și Cinema Muzeul Țăranului. O selecție de filme vor putea fi văzute ulterior și la Cluj-Napoca, Iași și Arad.

Ce filme premiate se vor vedea la Timișoara și București la Les Films de Cannes:

Primele confirmate pentru toamna aceasta, câștigătorul Palme d’Or 2023, Anatomia unei prăbușiri/L’Anatomie d’une Chute, al regizoarei franceze Justine Triet și câștigătorul Ursului de Aur de la Berlin 2023, Pe Adamant/Sur l’Adamant, regizat de documentaristul francez Nicolas Philibert, se văd în premieră la Les Films de Cannes 2023. Pe lângă acestea și celelalte mari premiate de la Cannes vor putea fi vizionate la rândul lor de publicul timișorean și bucureștean.

Premiul Juriului Cannes 2023, Fipresci Grand Prix:  înduioșător, tragic și comic deopotrivă, Frunze căzătoare/Fallen Leaves este un clasic în regia inconfundabilului regizor finlandez Aki Kaurismäki. Ansa și Holappa se întâlnesc întâmplător la o seară de karaoke în Helsinki, iar amândoi nutresc speranța să-și întâlnească cu ocazia asta marea dragoste.

Premiul pentru regie, Cannes 2023: regizorului francez de origine vietnameză Tran Anh Hung (The Scent of Green Papaya) pentru The Pot-au-Feu (redenumit recent The Taste of Things),  film gurmand de epocă, mare succes de public la Cannes, în care Eugénie (Juliette Binoche) și Dodin (Benoît Magimel) gătesc și se iubesc.

Premiul pentru Cea mai bună interpretare feminină, Cannes 2023Merve Dizdar, pentru rolul din About Dry Glasses, al regizorului turc Nuri Bilge Ceylan, care livrează un film cehovian „parte triunghi amoros, parte lecție de etică și parte critică a sistemului educațional turc” (The Hollywood Reporter).

Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină, Cannes 2023Kōji Yakusho, pentru rolul de curățător de toalete din Zile perfecte/Perfect Days, coproducția germano-japoneză a unui dintre cei mai mari regizori ai lumii, Wim Wenders. Filmul este o odă adusă bucuriilor simple ale vieții, într-o lume în care, cu o schimbare de perspectivă, fiecare zi poate fi perfectă.

Gender Equality in Cinema: Ediție specială Les Films de Cannes à Timișoara va invita un număr important de cineaste din Europa să împărtășească publicului experiența lor de lucru și să dezbată împreună experiențele lor în lumea cinematografiei europene în 2023. Publicul timișorean se va putea întâlni cu aceste nume recunoscute în cinematografia mondială și la sesiunile de Q&A din festival.

Anatomia unei prăbușiri/L’Anatomie d’une Chute, Pe Adamant/Sur l’Adamant și About Dry Glasses sunt distribuite în România de Voodoo Films. Frunze căzătoare/Fallen Leaves este distribuit în România de Bad Unicorn. The Pot-au-Feu este distribuit în România de Independența Film.

Programul complet al festivalului, informații despre filme și invitați, vor fi disponibile pe www.filmedefestival.ro și pe conturile de Facebook și Instagram.

***
Timișoara:

Gender Equality in Cinema: Ediție specială Les Films de Cannes à Timișoara (19 – 22 octombrie)  face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Cu sprijinul: Timișoreana

Parteneri: Hotel Timișoara, Cinema Victoria, Air France, Europa Cinemas, Cărturești

Partener media local: Radio România Timișoara

București:

Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest este prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului.

Susținut de: UniCredit Bank

Cu sprijinul: Pepsi, Catena, Groupama

Proiect cultural finanțat de: Centrul Naţional al Cinematografiei, SACD / Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques, Ambasada Franței și Institutul Francez din România, Institutul Italian de Cultură

Parteneri: Mercure Hotel, Avanpost, Abator, Cinema Muzeul Țăranului, Arhiva Națională de Filme – Cinemateca Română, Europa Cinemas, Aparterre, Air France, Cărturești, Ototo

Proiect co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București afectiv 2023. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro.

Parteneri media: PRO TV, RockFM, Agerpres, Libertatea, Elle România, Scena9, Revista Biz, Haute Culture Magazine, Zile și Nopți, IQads, Igloo, Cultura la Dubă, Films in Frame

Partener cultural: RFI România

 

 **Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB