21 octombrie, ora 16:00

Conferința Gender Equality in cinema: Les Femmes de Cannes à Timișoara

Vreme de secole, și artele – printre multe altele – au fost apanajul aproape exclusiv al bărbaților. Cunoaștem prea puține pictorițe, compozitoare ori sculptorițe. Cinematograful, deși dezvoltat abia recent ca exprimare artistică, nu face exceptie. Cineastele aproape lipsesc în primii 50 de ani din cei puțini peste o sută ai acestei arte. Treptat însă, odată cu conștientizarea acestei discrepanțe, ponderea cineastelor a început să crească. Multă vreme a părut satisfăcătoare ideea de a avea și femei cineaste, în săli sau în festivaluri. Era dovada că au acces la exprimarea prin această artă..
Unde suntem în acest proces de echilibrare a balanței? Am ajuns la sfârșitul lui sau încă avem un drum lung de parcurs? Este acesta drumul corect? Există încă discriminare de gen în cinema ? În ce constă ea? Cum acționăm? Care sunt meseriile cinematografice în care persistă discriminarea de gen? Există politicile și practici europene dedicate acestui proces? Există echilaventul lor național? În câtă măsură lipsa de egalitate de gen din societate influențează și practica din domeniile artistice? Este discriminarea de gen singura discriminare din lumea artistică și cinematografică? Este discriminarea pozitivă o reparație necesară? Cum știm când am ajuns la capătul acestui proces?

Conferința Gender Equality in Cinema va avea loc sâmbătă, sâmbătă, 21 octombrie, de la ora 16:00 la Cinema Victoria. și își propune o discuție despre egalitatea de șanse în cinema, de la contextul internațional la cel local, din punctul de vedere al unor regizoare, producătoare, actrițe, directoare de casting, școli de film. La conferință participă la Timișoara regizoarele de film franceze Delphine Gleize și Catherine Corsini, Chiara Malta din Italia, Catrinel Dănăiață, Laura Baron, Dana Rogoz, în dublă postură, de actriță și regizoare, directoarea de casting Ulrike Müller din Germania, cu o carieră impresionantă în spate, Julia Patry, reprezentantă a platformei de casting filmmakers.eu cu perspectiva unei tinere mame active în lumea castingului.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile. Conversația va avea loc în limba engleză.