Marin Karmitz este unul dintre cei mai prolifici și influenți producători de film europeni. Născut pe 7 octombrie 1938 la București și stabilit încă din copilărie în Franța, Karmitz a absolvit faimoasa  IDHEC (în prezent, La Fémis) cu diploma de operator. Și-a început cariera ca asistent al unor regizori precum Jean-Luc Godard, Agnès Varda, Jacques Rozier, iar în 1965 a colaborat cu Samuel Beckett la adaptarea Comédie,proiectată la Veneția și controversată din cauza formei sale avangardiste. 40 de ani mai târziu, filmul a fost premiat la Bienala de Artă de la Veneția, iar astăzi este prezentat în marile muzee din întreaga lume. Tot la Veneția a fost selectat și primul său lungmetraj,Sept jours ailleurs (1967). Au urmat Camarades (1970) și Coup pour coup (1972), care fac și ele turul festivalurilor internaționale.

În 1974, Marin Karmitz adaugă structurii create deja în 1967, mk2 Productions, o casă de distribuție. În 40 de ani, el va produce 108 filme și va distribui peste 350:  trilogia lui Krzysztof Kieslowski, 12 filme de Claude Chabrol, Jean-Luc Godard, Alain Resnais, Louis Malle, frații Taviani, Theo Angelopoulos, Lucian Pintilie, Gus van Sant, Ken Loach, Jacques Doillon, Abbas Kiarostami, Hong Sang Soo, Michael Haneke, Walter Salles, Xavier Dolan.

Un palmares impresionant încununează aceste producții: peste 150 de premii și nominalizări în festivalurile internaționale, dintre care trei Palme d’Or la Cannes, trei trofee Leul de Aur la Veneția, un Urs de Aur, trei nominalizări la Oscar, 25 de premii César.

Marin Karmitz și-a dezvoltat, totodată, și activitatea de exploatant de săli, mk2 având în prezent al treilea cel mai mare circuit de cinematografe din Paris, cu 10 complexuri și 65 de ecrane, 6 săli individuale și unul dintre cele mai mari circuite din Spania, cu 9 cinematografe și 110 ecrane.

Munca sa a fost omagiată de numeroase instituții, printre care Cinemateca Franceză și Centrul Georges Pompidou (1981), MoMA din New York (1989), Cinemateca din Tel Aviv (1992), Cinemateca din Madrid (1998), cea din Munich, Forum du Cinéma Européen de Strasbourg (1999), Festivalul de la Cairo (2002) sau Cinemateca din Bologne (2003).

Numeroase premii importante i-au subliniat parcursul impresionant: Premiul Georges de Beauregard pentru producție, Cel mai bun producător la Independent Spirit Award la Los Angeles, Premiul pentru întreaga carieră la Festivalul de la Cairo, Premiul Federico Fellini la Europa Cinema Awards, Premiul Parlamentului European pentru Cinema. De altfel, Marin Karmitz este Comandor al Legiunii de Onoare în Franța, Ofițer al Ordinului Național de Merit, Comandor al Artelor și Literelor și deține Medalia Vermeil de la Ville a orașului Paris.

În paralel cu activitățile sale, Marin Karmitz s-a dedicat problemelor industriei cinematografice, ca membru al unor comisii de profesioniști, ocupând funcții precum cea de Președinte al Federației Naționale a Distribuitorilor de Film (2001-2006), Președinte al Biroului Liaison Industries Cinématographiques (2002- 2003). Ca președinte al grupului Création culturelle, compétitivité, cohésion sociale du XIe Plan (1992) și apoi membru al Comisiei pentru noua televiziune publică, Marin Karmitz a fost numit de președintele Franței, Nicolas Sarkozy, în funcția de delegat general al Consiliului pentru Creație Artistică, între 2009 și 2011.

Cei 40 de ani de activitate ai mk2, împliniți în 2014, au fost sărbătoriți de muzeul MoMA din New York, Cinemateca Elvețiană, Festivalul de la Istanbul, Festivalul de la Ierusalim, BFI la Londra sau Festivalul de la Sao Paolo.

Marin Karmitz a fost și curatorul unor expoziții – Silences, la Muzeul de Artă Modernă și Contemporană din Strasbourg (2009) sau Muzeul Berardo din Lisabona, în 2010. Și-a prezentat pentru prima dată colecția de fotografii în timpul evenimentului Rencontres d’Arles 2010, iar în 2017, fundația Antoine de Galbert a găzduit expoziția Étranger Résident, axată pe colecția sa. Din februarie 2018, Marin Karmitz este președintele Association de Préfiguration al Institut de la Photographie des Hauts de France.

În mai 2018, la Cannes, Marin Karmitz a primit un Palme d’Or de Onoare, pentru contribuția sa imensă la producția și promovarea filmului de autor, iar în aceeași zi, filmul său restaurat, Coup pour Coup, a fost proiectat în secțiunea Cannnes Classics.