În zilele de 3 și 4 noiembrie 2018 va avea loc la Oradea prima ediție a festivalului Les Films de Cannes a Oradea – ediție locală a festivalului Les Films de Cannes a Bucarest.

Proiectiile vor avea loc la Teatrul Regina Maria si  vor fi introduse de profesorul și criticul de film, Doru Pop.

Festivalul, fondat în 2010 de regizorul Cristian Mungiu, cu sprjinul dlui Thierry Fremaux, delegat general al festivalului de film de la Cannes, a adus pe parcursul celor 8 ani de la înființare cele mai prestigioase și premiate filme de autor și o pleiadă de regizori respectați și apreciați în intreaga lume precum câștigătorii de Palme d’Or Abdelatif Kechiche, Olivier Assayas sau dublul câștigător de premiu Oscar Asghar Farhadi.

Oradea devine astfel cel de al noualea oras din România care va beneficia de proiecții cu cele mai premiate și interesante filme de autor din lume – după București, Timișoara, Iași, Cluj, Suceava, Arad, Brașov sau Sibiu.

Programul include filmele recompensate anul acesta la Cannes cu premiile cele mai râvnite: Palme d’Or, Camera d’Or sau premiul criticii FIPRESCI pentru cel mai bun film din competiție.

Shoplifters i-a adus regizorului japonez Kore-eda Hirokazu primul Palme d’Or din carieră la cea de-a șaptea nominalizare a acestuia în selecția oficială de la Cannes. După Premiul Juriului primit în anul 2013 pentru Like Father, Like Son, Kore-eda a primit anul acesta recunoașterea supremă pentru un film cald și emoționant despre o familie de hoți mărunți care găsesc o fetiță abandonată și decid să o crească ca și cum ar fi copilul lor.

În cadrul festivalului orădean va avea loc și o proiectie din secțiunea Avanpremierele Toamnei – ce reunește cele mai apreciate filme românesti care vor avea premiera pe ecrane pâna la sfârșitul anului. Va fi proiectat filmul Lemonade, al regizoarei Ioana Uricaru, primul film românesc turnat în America de Nord. După premiera mondială în cadrul Berlinalei din acest an, filmul a fost selecționat în peste 25 de festivaluri din întreaga lume și a primit o mulțime de premii, inclusiv pentru cea mai bună regie la festivalul de film de la Sarajevo – cel mai important festival de cinema din Balcani.

Totodată va fi proiectat și singurul film românesc prezent în 2018 într-o secțiune a festivalului de la Cannes, scurt metrajul Albastru și roșu în proportii egale, de Georgiana Moldoveanu, prezent în secțiunea filmelor studentești Cinefondation.

Sâmbătă în deschiderea festivalului va fi proiectat Paterson, cel mai recent film al regizorului  american Jim Jarmusch.

Adam Driver (Star Wars) joacă rolul lui Paterson, un șofer de autobuz, bărbat din clasa muncitoare, care trăiește în orășelul omonim din New Jersey și își încearcă norocul în scrisul de poezie, încurajat de soția sa, jucată de Golshifteh Farahani.

Tot sâmbătă, orădenii vor avea ocazia să vadă alte două filme premiate anul acesta la Cannes: Border  de Ali Abbasi – premiul pentru cel mai bun film al sectiunii Un Certain Regard – si Burning de Lee Chang-Dong premiul criticii FIPRESCI pentru cel mai bun film din competitie.

Duminică proectiile vor incepe cu Lemonade, de Ioana Uricaru (ora 14:00).

Un thriller captivant despre visul american, Lemonade spune povestea dură a Marei, o tânără de 30 de ani care pleacă în America cu viză pentru un loc de muncă ca asistentă medicala. Inspirat dintr-o poveste reala, Lemonade pune in discutie mentalitatea emigrantului, care isi proiecteaza – rational si irational – toate sperantele si visele asupra unui teritoriu despre care nu cunoaste in esenta nimic inainte sa ajunga acolo.

Duminica de la ora 15:00 va fi proiectat Girl, de Lukas Dhont – Caméra d’Or la Cannes 2018 si propunerea Belgiei la premiile Oscar. Filmul, recompensat totodata si cu premiul pentru interpretare și premiul criticii FIPRESCI în sectiunea Un Certain Regard spune cu delicatete povestea unui baiat adolescent care viseaza sa ajunga balerin.

De la ora 17:30 oradenii sint asteptati in numar cit mai mare sa descopere Shoplifters, de Kore-Eda Hirokazu, filmul care anul acesta a uluit juriul festivalului de la Cannes prin forta, originalitatea si sinceritatea sa – filmul recompensat in final cu cel mai rivnit premiu al filmelor de arta – Palme D’Or.

De la ora 20:00, vor fi proiectate în succesiune, fără pauză, două filme: În deschidere scurt metrajul românesc al Georgianei Moldoveanu, Albastru și roșu în proporții egale, urmat de Dogman, filmul dublului câștigător de Grand Prix la Cannes, Matteo Garrone, autorul iconicului Gomorrah.

Dogman rămâne în zona mafiei siciliene și spune cu umor povestea unui simpatic frizer de câini, prins între forțe mai mari decât el. Actorul Marcello Fonte, un neprofesionist, a primit premiul pentru interpretare la cannes.

Programul complet al proiecțiilor poate fi consultat și pe http://filmedefestival.ro/les-films-de-cannes-2018/program/oradea/

Sâmbătă, 3 noiembrie, Teatrul Regina Maria

15:00 PATERSON de Jim Jarmusch, in competitie la Cannes (118 min, USA)

17:30BORDER de Ali Abbasi (108 min, SE, DK).

Premiul Un Certain Regard, Cannes 2018

20:00BURNING de Lee Chang-Dong (148 min, KR).

Premiul criticii FIPRESCI pentru cel mai bun film din competitie la Cannes 2018.

Duminică, 4 noiembrie, Teatrul Regina Maria

13:00 – LEMONADE, de Ioana Uricaru (88 min, RO, CA, DE, SE)

Premiu pentru regie, Sarajevo Film Festival.

15:00 – GIRL, de Lukas Dhont (105 min, BE).

Caméra d’Or, Cannes 2018.

Premiul pentru interpretare și Premiul FIPRESCI în Un Certain Regard

17:30 SHOPLIFTERS, de Kore-Eda Hirokazu (121 min, Japonia).

Palme d’Or, Cannes 2018

20:00 – ALBASTRU ȘI ROȘU ÎN PROPORȚII EGALE, de Georgiana Moldoveanu, (21 min, RO). Cinefondation, Cannes 2018, urmat de DOGMAN, de Matteo Garrone (102 min, IT).

Premiul pentru interpretare masculină, Cannes 2018

***

Filmele sunt proiectate în versiune originală ți subtitrate în limba română.

Prețul unui bilet este de 12 lei. Biletele pot fi achiziționate de la casa de bilete a Teatrului Regina Maria și de pe biletmaster.ro.

Shoplifters este distribuit în România de Independența Film.

Detalii: www.filmedefestival.ro. Ne puteți urmări pe Facebook: Les Films de Cannes à Bucarest și Facebook event Les Films de Cannes à Oradea.

***

Les Films de Cannes à Oradea este organizat de Asociația Cinemascop cu sprijinul Asociației Pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune (Visit Oradea) și a Primăriei Municipiului Oradea.

Sponsor principal: Climahub by Ergocon

Partener: Teatrul Regina Maria, Ramada Oradea by Wyhdham, Daisler Print House, Universitatea din Oradea, Librăriile Humanitas, La Casa, Piața 9

Parteneri media: InfoOradea, Evenimente Oradea, Zile și Nopți Oradea, Crișana, Oradea-online, Bihor.ro.