Indie Lab este un laborator de film pentru artiștii tineri ucraineni care lucrează la primul sau al doilea proiect de film documentar. Laboratorul a fost fondat în 2013 cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Ucraina. În timpul sesiunilor ce durează două săptămâni, participanți din diferite regiuni din Ucraina lucrează și editează scurtmetrajul lor documentar. În ciuda faptului că pentru unii participanți este prima lor experiență în regie și montaj, munca lor în cadrul laboratului a rezultat în crearea a 10 scurtmetraje documentare în fiecare an. Pentru a aduce ideile lor în stadiul de film, creatorii filmelor au fost sprijiniți de către regizori din Ucraina și Statele Unite ale Americii. 

BILETE

Durată: 08min52sec

Regie: VLAD KRASINSKYI

INDIE LAB 2019


Un tânăr jurnalist ucrainean filmează Stories pe Instagram din centrul evenimentelor. În timpul zilei, la acțiuni politice, noaptea, în baruri și la petreceri de seară. El trebuie să decidă unde este locul său.

Vlad Krasinskyi s-a născut și locuiește la Kiev. Este reporter politic. Vlad a studiat la Universitatea Națională Taras Shevchenko din Kiev. A început să lucreze ca jurnalist în timpul Euromaidanului și a realizat primul său documentar, „FOMO”, bazat pe conflictul Euromaidanului.


Duration:  20min

Director: MARIA SHEVCHENKO

INDIE LAB 2020


Filmul spune povestea călătoriei regizorului, atât fizică, cât și metafizică. Mama Mariei a fost diagnosticată cu schizofrenie, când fata avea doi ani. Acum, Maria își documentează călătoria în Crimeea anexată, în căutarea unor răspunsuri cruciale: de ce boala devine un stigmat și care sunt căile de a fi împreună. Maria este în căutarea mamei, în urma semnului de naștere.

Maria Shevchenko este jurnalistă și regizoare de documentare. În 2016 a absolvit Universitatea Națională „Academia Kiev-Mohyla” cu o diplomă în jurnalism. „Birthmark” este filmul de debut al Mariei, în care ea documentează călătoria sa în Crimeea ocupată, în căutarea unor răspunsuri cruciale.


Duration:  11min

Director: ANDRII LYTVYNENKO

INDIE LAB 2013


Filmul este despre rezervația naturală Askania Nova și despre oamenii care iubesc locul și care își dau viața încercând să aibă grijă de natura sălbatică. În mod surprinzător, acești oameni, uniți de ideea comună de a asigura bunăstarea Askania Nova, nu reușesc să se înțeleagă între ei. Eroul nostru, Nikolai Khlebniuk, a fost concediat de la locul său de muncă de la rezervație în urmă cu 20 de ani și acum locuiește într-o colibă dărăpănată din Askania; în ciuda acestui fapt, nu intenționează să se mute în altă parte prea curând. Filmul nostru este despre secretul care îl ține pe Nikolai în acest loc de zeci de ani.

Andrii Lytvynenko a absolvit Universitatea Națională de Teatru, Film și Televiziune Karpenko-Karyi din Kiev în 2012, specializându-se în regie de film. În 2013, a studiat la Școala Wajda din Varșovia.

Andrii a realizat mai multe scurtmetraje și a fost autorul ideii pentru antologia Beyond Euro (2013, Docudays UA). De asemenea, a realizat documentarul Askania Reserve (2019), care a primit Premiul special al juriului Pelicam în România.

Duration: 14min43sec

Director: PAVLO DOROHOI

INDIE LAB 2020


Filmul este format din jurnale și fotografii din anul 1937, cumpărate de la o piață de vechituri din Harkov. De ce își neagă oamenii propria memorie a experienței sovietice? Este posibil să se recreeze epoca istorică prin intermediul poveștilor personale și ce este mai important – memoria colectivă sau cea personală? Unde se află punctul de intersecție între experiența personală și cea colectivă? Răspunsurile vor fi explorate în cadrul viitoarei cercetări documentare.

Pavlo Dorohoi este fotograf documentarist, realizator de filme documentare și cercetător al fotografiilor sovietice din a doua jumătate a secolului XX. S-a născut în 1985 la Harkov. A studiat la școala de fotografie modernă „DOKDOKDOK”, lucrează cu fotografie de arhivă și vernaculară. Proiectele în curs de desfășurare se referă la relația dintre memoria personală și cea colectivă. Este interesat de patrimoniul arhitectural sovietic și de viitorul acestuia în timpul decomunizării.

Duration: 08min30sec

Directors: SVITLANA SHYMKO, GALINA YARMANOVA

INDIE LAB 2018


Filmul explorează viețile femeilor homosexuale din Ucraina, la sfârșitul Uniunii Sovietice. Se bazează pe materiale video de arhivă și interviuri extrase din proiectele de cercetare privind istoria LGBT.  

Regizoarea ucraineană independentă Svitlana Shymko (1986) se concentrează pe probleme sociale și politice. După ce a studiat filmul documentar în cadrul programului DOC NOMADS, ea a atras atenția datorită debutului său The Doctor Leaves Last (2014). Filmul ei documentar The Wonderful Years a fost o colaborare cu Galina Yarmanova, o teoreticiană a genului.

Duration: 19min00sec

Director: DMYTRO HRESHKO

INDIE LAB 2020


Filmul spune o poveste despre activitatea echipajului de ambulanță în timpul sărbătorilor de Anul Nou în Kiev. Personajele principale sunt trei membri ai unui echipaj de ambulanță: un medic, un paramedic și un șofer. Filmul prezintă provocările și pacienții cu care se confruntă în timpul turei de sărbători.

Inspirat de documentarele care au ajutat la schimbarea lumii în bine, Dmytro Hreshko și-a dat seama că vrea să facă parte și el din procesul de realizare a filmelor. Din 2019, el studiază și filmează documentare. Ocupația sa principală este dezvoltarea de jocuri video și o parte activă în organizarea evenimentelor Transcarpathian Film Commission pentru dezvoltarea cinematografiei din Zakarpatia, și anume festivalul de film CMIFF.

Toate filmele sunt în limba ucraineană cu subtitrare în limba engleză.

SÂMBĂTĂ, 16 APRILIE, ORA 18:00

CINEMA ELVIRE POPESCO