American Independent Film Festival revine la Cluj-Napoca
între 21-23 aprilie la Cinema Victoria și Cinema Arta
Biletele sunt deja disponibile

Între 21 și 23 aprilie clujenii sunt așteptați la American Independent Film Festival ce va avea loc la Cinema Victoria (21-22 aprilie) și Cinema Arta (22-23 aprilie). Organizatorii acestei edițiii prezentate de Fortech a GlobalLogic Company, propun un program cu filme premiate în cele mai importante festivaluri de gen din lume, cu actori precum precum Rooney Mara, Claire Foy, Frances McDormand, Adam Driver sau Joaquin Phoenix, într-o selecție de filme indie care include Premiul Oscar 2023 pentru cel mai bun scenariu adaptat și Marele Premiu al Juriului la Sundance 2023.

Adaptare ingenioasă a romanului scris de Miriam Toews, pentru care Sarah Polley (scenaristă și regizoare) a fost distinsă cu Premiul Oscar pentru scenariu adaptat la cea de-a 95-a ediție a Premiilor Academiei Americane de Film, în martie 2023, WOMEN TALKING începe cu o declarație: Ceea ce urmează este un act de imaginație feminină”. Expresia, preluată direct de la Toews, a fost folosită de bătrânii unei colonii religioase izolate în încercarea de a explica ani întregi de agresiuni sexuale – atribuite fantomelor, demonilor sau chiar isteriei („imaginația feminină sălbatică”) care au lăsat femei și fete terorizate, însărcinate sau decedate. Când atacatorii sunt în cele din urmă prinși și arestați „pentru propria lor protecție”, femeile au o scurtă fereastră în care să-și imagineze viitorul. Ar trebui să rămână în comunitatea care le-a abuzat sau să plece, rupându-se astfel din Grădina Edenului, înstrăinate de religia în care continuă încă să creadă?

Filmul ce le are în distribuție pe Rooney Mara (The Girl with the Dragon Tattoo, Carol, Her), Claire Foy (The Crown), Jessie Buckley (Fargo, Judy) sau Frances McDormand (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, Nomadland, The French Dispatch) „este în același timp înfiorător, palpitant, enervant și plin de inspirație”, nota The New Yorker, și „realizează ceva extraordinar: pe măsură ce personajele discută între ele, acestea vorbesc direct spectatorului, iar hambarul în care se adăpostesc este în același timp o metaforă pentru întreaga lume”, după cum observă Financial Times. Proiecție unică la Cinema Victoria, sâmbătă, 22 aprilie, de la ora 20.00.

Lawrence Kweller, un adolescent de 17 ani fără prea multe aspirații dar pasionat de filme, se angajează la un centru de închirieri casete video unde începe o relație complicată cu șefa lui mai în vârstă. I LIKE MOVIES este „proaspăt, plăcut, captivant, un coming-of-age blând și bine echilibrat”, este „genul de film care poate face chiar și unui critic cinic să-i placă din nou filmele” conchidea IndieWire despre debutul în lungmetraj al regizorului Chandler Levack după proiecția din cadrul Toronto Film Festival. Proiecție la Cinema Victoria, vineri, 21 aprilie, de la ora 20.00.

După succesul mondial al lui Tangerine, filmul anterior realizat de Sean Baker cu un iPhone, regizorul și-a continuat ascensiunea construind în THE FLORIDA PROJECT o fabulă realistă despre nevinovăție, fericire și iubire în comunitățile de la marginea parcului de distracții Disney World. Tânăra mamă Halley și fiica ei în vârstă de șase ani Moonee își petrec zilele în lumea colorată idilic a motelurilor sărace din Orlando, bucurându-se din plin de viață. Protectorul lor iubitor este și managerul de motel Bobby (Willem Dafoe, nominalizat la Oscar, Globul de Aur, BAFTA si SAG pentru rol). Când spectrul sărăciei amenință să le destrame viața de basm, soluția lui Halley le 

pune familia în pericol cu grave consecințe. “Filmul propune o perspectivă înduioșătoare asupra copilăriei” (Deadline Hollywood), este “glorios și minunat” (The New York Times) și “rămâne în memoria colectivă ca unul dintre marile filme despre copilărie” (The Irish Times). Sean Baker este unul dintre cei mai umaniști regizori ai momentului, consideră The Film Journal. Baker este cunoscut pentru lungmetrajele independente Starlet, Tangerine și Red Rocket – în competiție la Cannes în 2021, proiectat la Cinema Victoria în warm up-ul American Independent Film Festival 2022. Proiecție la Cinema Victoria, sâmbătă, 22 aprilie, de la ora 17.30.

PATERSON, prezentat în premieră în competiția de la Cannes, celebrează viața cotidiană cu victoriile ei mărunte, cu înfrângerile și cu poezia ei. Adam Driver joacă rolul unui om obișnuit din Paterson, New Jersey, supranumit “orașul poeților” care duce o viață simplă, dar care observă și transformă în poezie din micile lucruri și gesturi din jurul său.

Fermecător și emoționant, o odă adusă cotidianului, PATERSON a fost primit cu entuziasm de critica internațională, fiind considerat „unul dintre cele mai luminoase filme” ale cineastului american Jim Jarmusch, poate cel mai important regizor independent contemporan. „Încet, dar sigur, blândețea minunatului film al lui Jarmusch te farmecă cu inocența lui aproape miraculoasă”, scria The Guardian. Proiecție la Cinema ARTA, sâmbătă, 22 aprilie, de la 17.30.

GOOD TIME este cel de-al cincilea lungmetraj semnat de frații Josh și Ben Safdie, despre care INDIEwire scria că „nu există, pur și simplu, alți regizori capabili să genereze comedie și suspans în același timp și la un asemenea nivel”. Filmul a fost selectat în competiția oficială de la Cannes este „intens, halucinant, plin de violență fără să arate o singură împușcătură. Un prilej elocvent care aduce peisajul urban la nivel de artă”, scriau cei de la The New Yorker.

După ce un jaf ratat la o bancă îl trimite în închisoare pe fratele său mai mic, Constantine (Robert Pattinson) pornește într-o stranie odisee în lumea interlopă a orașului, în încercarea tot mai disperată și periculoasă de a-l elibera. Pe parcursul unei nopți pline de adrenalină, Constantine este prins în marasmul unei descinderi într-o realitate violentă și haotică, străduindu-se din răsputeri să-și salveze fratele (interpretat de regizorul Ben Safdie), dar și șă se salveze pe sine, știind că viețile lor atârnă de un fir. În tradiția thrillerelor urbane de Sidney Lumet sau Martin Scorsese, filmul creează un puzzle autentic de chipuri, locuri și stări de spirit memorabile care spun o poveste universală despre fraternitate. Proiecție la Cinema ARTA, sâmbătă, 22 aprilie, de la ora 20.00.

Lungmetrajul A THOUSAND AND ONE  câștigătorul  Marelui Premiu al Juriului la Sundance 2023, va fi proiectat în premieră în România la Cinema ARTA, în ultima seară  a  American Independent Film Festival, duminică, 23 aprilie, de la ora 20.00.

„O Teyana Taylor fascinantă joacă în debutul în lungmetraj al regizoarei A.V. Rockwell – A THOUSAND AND ONE – o captivantă poveste de dragoste plasată în New York, un film despre maternitate și supraviețuire într-un oraș aflat într-o schimbare rapidă.” observau cei de la The New York Times care continuă: „lungmetrajul e ca o minune. Este un proiect mic doar în sens prozaic. E un film intim, uman, cu oameni obișnuiți ce duc lupte obișnuite”. Deși se chinuie mutându-se din adăpost în adăpost alături de fiul său, Terry, în vârstă de șase ani, Inez își trăiește viața după propriile reguli, fără regrete, în New York-ul anilor ’90. Atunci când Terry este amenințat să fie dat din nou în plasament, aceasta se hotărăște să-l răpească.

A THOUSAND AND ONE „este un portret tandru, adesea dureros, al legăturii instabile, dar iubitoare, dintre o mamă și fiul său, ambii scuipați din sistemul de plasament. Este, de asemenea, o amplă evocare a unui oraș aflat în agonia gentrificării accelerate și al poliției discriminatorii.” a scris The Hollywood Reporter. Filmul a primit Marele Premiu al Juriului la Festivalul de la SUNDANCE 2023, cel mai important festival de film independent din lume. 

Filmele de la Cinema Victoria vor fi introduse de profesorul Doru Pop, critic de film, iar cele de la Cinema ARTA de criticul de film Ion Indolean. 

Este al doilea an când spectatorii din Cluj-Napoca pot participa la proiecțiile de la American Independent Film Festival după ce anul trecut festivalul a avut loc la Cluj un warm-up prezentat tot de Fortech, a GlobalLogic Company.

AIFF.1 Cluj-Napoca este un proiect cultural organizat de Asociația Cinemascop  


Cu sprijinul: Banca Transilvania, Ambasada Statelor Unite ale Americii în România*, Institutul Cultural Român, Ministerului Culturii, Dacin Sara. 

Parteneri locali: Cinema Victoria, Cinema Arta, Iulius Mall, Bookstory, Daisler Print House, Green Room, Leonidas, Demmers.

Parteneri media locali: Media 9, TransTelex, Maszol, Szabadsag, Cluj24, Cluj.com, Filmtett, Paprika Radio

Parteneri: Institutul Francez din România, Arhiva Națională de Filme, Cinemateca Română, Europa Cinemas, Eventbook.

Parteneri media naționali: PRO TV, Radio Guerrilla, AGERPRES.

*Acest proiect este finanțat parțial printr-un grant al Departamentului de Stat al SUA. Opiniile, constatările şi concluziile prezentate pe durata proiectului aparțin autorilor şi nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.


Mai multe informații și noutăți despre AIFF Cluj-Napoca pot fi găsite pe:

http://filmedefestival.ro/american-independent-ff

Facebook: https://www.facebook.com/AmericanInedependentFF

Instagram: https://www.instagram.com/americanindependentff