Home / Invitați / Pascal Mérigeau
Pascal Mérigeau

Pascal Mérigeau

Moderator: Masterclass Alain Guiraudie

Pascal Mérigeau s-a născut pe 30 ianuarie 1953. Animator în cine-cluburi, a creat și a fost, mai mulți ani, directorul unei săli de cinema, Art et Essai. Colaborator al Revue du Cinéma, a semnat ca jurnalist mai ales în Nouvelles Littéraires și Point. Şi-a continuat cariera de jurnalist și critic de cinema în Le Monde, apoi în Nouvel Observateur (din septembrie 1997).

Este autor al mai multor cărți despre cinema, mai ales despre Josef von Sternberg, despre cinemaul de serie B, despre Joseph L. Mankiewicz (în 1993, premiul pentru cea mai bună carte de cinema) și despre Maurice Pialat (2003, Grasset), precum și autor a două romane, Escaliers dérobés (Denoël, 1994) și Max Lang n’est plus ici (Denoël, 1999). În 2007, a publicat Cinéma: autopsie d’un meurtre (colecția Café Voltaire, Flammarion), iar în 2008, tot la Flammarion, un portret al lui Gérard Depardieu.

În 2013, pentru cartea Jean Renoir (Flammarion), a primit premiul Goncourt de la Biographie, Prix de la Société des Gens de Lettres și Prix du Syndicat de la Critique de Cinéma.

Photo Arnaud Frévier © Flammarion