Home / Comunicate de presa / Criticul de film Cătălin Olaru a câștigat concursul „Fii critic la Cannes!”

Criticul de film Cătălin Olaru a câștigat concursul „Fii critic la Cannes!”

Cătălin Olaru este câștigătorul concursului „Fii critic la Cannes!”, organizat de festivalul Les Films de Cannes à Bucarest și Asociația Culturală Control N. Criticul de film va avea șansa de a participa la Festivalul de la Cannes (11 – 22 mai 2016), acreditarea, transportul și cazarea fiind asigurate. Acesta va transmite știri la cald despre filmele de la Cannes, în exclusivitate pentru pagina de Facebook și site-ul oficial Les Films de Cannes à Bucarest. Totodată, va fi unul dintre invitații ediției din toamna lui 2016, de la București.

Din 2009, Cătălin Olaru publică în revistele Cultura, FILM, Kamikaze și Vatra, pe site-ul www.postmodern.ro și pe blogul catalinolaru.wordpress.com. În 2012, este primul câştigător al bursei Alex Leo Şerban pentru critică de film, acordată, în cadrul TIFF, de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc. În octombrie 2013, a fost redactor-şef al ParagrAFF, cotidian oficial al festivalului de film documentar Astra Film din Sibiu. Din decembrie 2013, este membru UCIN (Asociația Criticilor de Film) și FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique).

În 2014, a fost membru în juriul de nominalizări la Premiile Gopo, respectiv în juriul FIPRESCI la TIFF, și trainer în cadrul programului EducaTIFF. Este autor al studiului „Al doilea val”, publicat în volumul colectiv „Politicile filmului. Contribuţii la interpretarea cinemaului românesc contemporan” (coord. Andrei Gorzo şi Andrei State, Editura Tact, Cluj, 2014). În 2014 şi 2015, a fost trainer în cadrul programului Education à l’image, proiect de educaţie cinematografică organizat de Societatea Culturală NexT. În 2015, a făcut parte din juriul presei la BIFF (Festivalul Internațional de Film București) și juriul competiției locale la TIFF. Tot în 2015, a scris două scenarii de lungmetraj, Comme d’habitude și Strada Speranței, și un studiu critic despre filmul Proba de microfon, în curs de publicare.

Concursul li s-a adresat tinerilor sub 35 de ani care scriu constant la o publicaţie sau un blog despre cinema. 10 finaliști selectați pe baza textelor lor au primit acreditare la Les Films de Cannes à Bucarest, între 23 și 26 octombrie. Aceștia au înscris trei texte pentru jurizarea finală: un preview despre Les Films de Cannes à Bucarest, cronica unui film văzut în festival și o relatare despre conferințele pe tema pirateriei și a criticii de film la care au participat. Câștigătorul a fost ales de o echipă formată din membri ai Asociației Control N și Les Films de Cannes à Bucarest.

Concursul Fii critic la Cannes! este un proiect realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Este un eveniment susținut de BRD – Groupe Société Generale.

Lista finaliștilor.