Filme

/Filme
Filme2017-03-27T13:16:32+00:00

Selecția filmelor cuprinde unele dintre cele mai recente producții românești

Fotbal infinit

Regia: Corneliu Porumboiu
Cu: Laurențiu Ginghină, Corneliu Porumboiu
Gen: comedie, documentar
An: 2018
Durata: 70 min

Selectat la Berlin IFF 2018, secțiunea Forum
Rating: Audiență generală

Toamna trecută un prieten bun din copilărie, Florin, mi-a povestit că fratele său, Laurențiu, a inventat un sport nou, schimbând regulile jocului de fotbal.

O lună mai târziu am plecat în orașul meu natal, Vaslui, însoțit de o mică echipă de filmare, să aflu mai multe despre noul sport…

Marița

Regia: Cristi Iftime
Cu: Alexandru Potocean, Adrian Titieni, Lucian Iftime, Lorena-Andrada Zăbrăuțanu
Gen: dramă
An: 2017
Durata: 100 min.

Selectat la: Karlovy Vary IFF 2017 (East of the West Competition)
Rating: AP 12 acordul părinților pentru copii sub 12 ani

Marița este un road-movie care încearcă să surprindă un moment de trecere din existenţa unui tânar – acela al desprinderii de tată. Miza este aceea ca spectatorii să petreacă suficient timp cu tatăl, să se familiarizeze atât de mult cu prezența și cu poveștile lui, încât să li se pară lor înșile greu să se despartă de el.

Banditul Whisky

Regia: Nimród Antal
Cu: Bence Szalay, Zoltán Schneider, Piroska Móga, Viktor Klem
Gen: acțiune, aventuri, crimă, dramă
An: 2017
Durata: 126 min

Rating: N 15 nerecomandat sub 15 ani

Filmul se bazează pe fapte reale, avându-l în centru pe Attila Ambrus, un maghiar din România, născut în Miercurea Ciuc şi fugit în anii 1980 din ţară. În anii ’90 a devenit jucător de hochei de gheaţă. Simultan, a comis jafuri asupra a 27 de bănci în Ungaria. Înainte de fiecare jaf, obişnuia să bea un pahar de Whiskey…

A devenit în scurt timp un fel de Robin Hood modern al societăţii maghiare. A făcut 10 ani de puşcărie, iar acum lucrează ca olar şi are brandul său privat de ceramică, denumit „Banditul Whiskey”.

Scurtcircuit

Regia: Cătălin Saizescu
Cu: Oana Ştefănescu, Magda Catone, Georgiana Saizescu, Valentin Popescu
Gen: dramă
An: 2017
Durata: 109 min

Premiul Outstanding Artistic Achievement, Festivalul Internațional de Film de la Shanghai
Rating AP 12 – acordul părinților pentru copii sub 12 ani

Melania, o elevă de 15 ani, rămâne insarcinata cu Emi, un coleg de clasă. Mamele minorilor îi despart pe cei doi îndrăgostiţi şi hotărăsc să dea copilul spre adopţie. Prin intermediul unui funcţionar abil găsesc “cadrul legal” pentru vânzarea bebeluşului către o familie de români stabiliţi în străinătate. La doar o zi după naşterea prematură a Melaniei, salonul de terapie intensivă unde fusese trimis bebeluşul este mistuit de flăcări. Bazat pe fapte reale.

Hawaii

Regia: Jesús del Cerro
Cu: Dragoș Bucur, Andi Vasluianu, Rodica Lazăr, Cristina Flutur
Gen: acțiune, dramă
An: 2017
Durata: 114 min

Rating: AP 12 acordul părinților pentru copii sub 12 ani

Hawaii, o poveste despre cum să ajungi la o moștenire de 3 milioane de dolari într-o vreme când un singur dolar deținut în casă era motiv să-ți pierzi libertatea pe viață. Hawaii este un film de acțiune, despre dragoste, dar și despre bani cu care îți poți cumpăra dacă nu fericirea, măcar libertatea de a alege să fii nefericit.

Pororoca

Regia: Constantin Popescu
Cu: Bogdan Dumitrache, Iulia Lumânare, Constantin Dogioiu, Stefan Raus
Gen: dramă
An: 2017
Durata: 152 min

San Sebastian IFF 2017
Rating: N 15 nerecomandat sub 15 ani

“Pororoca” spune povestea lui Tudor (Bogdan Dumitrache) și a Cristinei (Iulia Lumânare). Cei doi duc o viaţă de cuplu obişnuită, fără alte griji aparente, altele decât cele inerente, legate de creşterea şi educaţia copiilor: Maria (5 ani) şi Ilie (7 ani). Într-o duminică dimineaţă, Tudor iese cu copii în parcul din apropierea blocului. Într-o clipă de neatenţie a tatălui, Maria dispare. Împreună cu alţi părinţi, Tudor o caută frenetic prin zonă. 30 de minute mai târziu, Tudor anunţă poliţia. Maria este considerată, oficial, dispărută.

6,9 pe scara Richter

Regia: Nae Caranfil
Cu: Laurențiu Bănescu, Teodor Corban, Maria Obretin, Simona Arsu
Gen: comedie
An: 2017
Durata: 116 minute

Rating: AP 12 acordul părinților pentru copii sub 12 ani

Un tânăr actor de teatru navighează cu greu între un rol complicat într-un spectacol de „musical”, o nevastă geloasă până la depresie și obsesia marelui cutremur devastator, anunțat ca iminent de toți „experții”. Însă „adevăratul” cutremur pentru el se dovedește a fi re-apariția intempestivă a propriului său tată, după decenii de absență.

Manipulator și amoral, tatăl se instalează în universul fiului, confiscându-l cu totul și bulversându-i existența. Tony-actorul, soția sa instabilă psihic, tatăl hedonist și frumoasa (deși mult prea tânăra) iubită a acestuia, evoluează împreună într-un „cadril” tragi-comic, în așteptarea unui dezastru seismic și a unei premiere teatrale unde, cel puțin în intenții, „toată lumea râde, cântă și dansează”…

Bacalaureat

Regia: Cristian Mungiu
Cu: Adrian Titieni, Maria Drăguș, Lia Bugnar, Mălina Manovici, Vlad Ivanov, Rareș Andrici
Gen: dramă
An: 2016
Durata: 127 min

Romeo stă îngândurat în fața ferestrei deschise, ascultând trenurile care trec în depărtare. Se lasă seara deja, iar Romeo se întreabă ce să-i spună Elizei. De o vreme, își simte vârsta ca pe o povară și își găsește tot mai greu cuvintele, ca părinte. Se simte obosit – iar viața lui arată cu totul altfel decât și-o închipuia pe când era tânăr.

Romeo Aldea (49), e doctor într-un mic oraș de provincie și și-a educat singurul copil, pe Eliza, cu ideea că odata ce va termina liceul, va pleca să studieze și poate să se și stabilească în străinătate.

Planul lui e pe cale să se împlinească, Eliza tocmai a primit o bursă să studieze psihologia în Anglia. Mai trebuie doar să-și ia bacalaureatul, o formalitate pentru o elevă așa de bună cum este ea.

În preziua primei teze scrise, un incident iscat pe nepusă masă pune dintr-o dată în pericol planurile de viitor ale lui Romeo.

Acum el trebuie să ia o decizie. Desigur, situația poate fi rezolvată, însă nu urmând calea pe care, ca părinte, a încercat să i-o arate fiicei lui ca fiind singura de urmat în viață.

După dealuri

Regia: Cristian Mungiu
Cu: Cosmina Stratan, Cristina Flutur, Valeriu Andriuță

Gen: dramă
An: 2012
Durata: 152 min

„După dealuri” spune povestea a două fete care au crescut împreună și care se reîntâlnesc după câțiva ani de despărțire.

Alina (Cristina Flutur) se întoarce din Germania să o ia cu ea pe Voichița (Cosmina Stratan), prietena ei din copilărie de care se simte încă foarte atașată. Voichița și-a găsit însă calea în credință, iar maicile printre care trăiește la mănăstire țin locul familiei pe care nu a avut-o niciodată. Alina luptă cu toate puterile să recâștige afecțiunea Voichiței, făcându-i pe cei din jur să se întrebe de unde vine forța care o animă.